Sirdal Kulturskole er et populært fritidstilbud i kommunen. 202 elevplasser var det søkt om ved høstens skolestart. En økning på 50 prosent, sier rektor Kaare Lauridsen for kulturskolen.
Dans, kunst & bilde, piano, gitar og aspiranter til skolekorpset er blant fagene du finner. Og det hele starter med servicetilbud til de minste i barnehagen. Fra 1. klasse opprettes juniorgrupper og da får du litt av alt. Først på 3. klassetrinn starter den individuelle fordypningen. Da velger man disiplin.
- Lærerne får mye skryt. Det gjøres en fantastisk god jobb, sier Lauridsen som likevel er på jakt etter flere lærekrefter. I perioder er det mangelvare. Akkurat nå har vi mangel på lærekrefter. Vi trenger fagfolk, hvis du vil pendle til Sirdal en dag eller to, men har du noe å bidra med, ønsker vi kontakt.
Ti ansatte er det ved Kulturskolen, det utgjør 4.3 årsverk. Budsjettet er på 2.7 millioner kroner. Elevene betaler 1.000 kroner for et halvt års semester i individuelle fag, og 500 kr per halvår i gruppefag. Tar de flere individuelle fag, får de 50 prosent avslag på det neste. I tillegg er det 50 prosent søskenrabatt. Kulturskolen startet i 1978 og hadde for ti år siden ca. 120 elevplasser. Lauridsen er begeistret for at det er et så vanvittig høyt elevtall og så stor interesse.
- Svært mange tar i dag flere fag. De utnytter det gode tilbudet og hopper av når de skal på videregående skole. Da må de som regel dagpendle eller flytte ut av kommunen, sier Lauridsen.
I dag er det omtrent like mange elevplasser ved Kulturskolen som aktive i Idrettslaget, som hovedsakelig driver med skiskyting, langrenn og fotball.
- Vi har i dag god pedagogisk forankring utdanningsmessig. To har mastergrad, og seks har 3-årig utdannelse, mens fele-læreren som bygger på folketradisjonene, er utdannet elektroingeniør.
Lauridsen har selv utdannelse fra idrettshøyskolen, og sammen med en kollega, har de gjort noe unikt innen pianoundervisningen. Her er elevene delt inn i smågrupper på to til fire elever. En gruppetime er på 30 minutter og i tillegg er det individuell oppfølging.
- Vi gjør dette for å få et bedre samspill og miljø. Vi har holdt på i fem år og elevene blir lenger i denne disiplinen etter at vi startet dette opplegget. I tillegg blir de dyktigere, forteller Lauridsen som er fornøyd med denne effekten.
- Det viktigste med hele kulturskolen er den mengden mennesker som kan bidra til lokale kulturaktiviteter og arrangement, og de vennskapsbånd som blir knyttet og den gode støtten de gir hverandre.
20. november er det Høstsprell i Kulturhuset på Tonstad. De yngste starter først og så kommer de eldre. Da rigges det til med skikkelig lys og lyd. Elevene på Sinnes deltar også når julegrana tennes på Kvæven. Da er gjerne elevene litt nervøse når de skal opptre for foreldre og nære familie, men det er en lærerik opplevelse.
Foto: Rektor Kaare Lauridsen er glad i gitaterer.
Lukkas Tjørhom får undervisning i gitarspill.
Piano og sangundervisning for Mirian Høyland ( fra venstre), Ingeborg Bethuelsen, Karen Johanne Haughom og Synniva Bethuelsen.