Når en pepperkakebaker baker pepperkakekaker
tar han først en stekegryte og en kilo margarin.
Oppi gryta smelter smøret,
og det neste han må gjøre
er å røre sammen smøret og en kilo med farin.
– farin er det samme som sukker !
Og mens smør og sukker skummer
tar han åtte eggeplommer
som han rører rundt i gryta med en kilo hvetemjøl
og til slutt i gryta slepper han
en liten teskje pepper
og så rører man omkring og legger deigen på ei fjøl !
Når du opplever åtte mødre og 13 barn samlet for julebaking, kommer minnene fram fra den tiden man selv var i den alderen. Da er det rimelig at Thorbjørn Egners ”Pepperkakebakesang” kommer på leppene.
Den passet bra for denne samlingen der man brukte to langbord og en stor steikeovn. Sosialt og hyggelig å være sammen om en felles oppgave. Speiderhytta i Ådneram var samlingsstedet. Der var det god plass til både baking, kjevling og steking .
Når barna ble lei av å bake, var det mulighet for lek og spill, noe som lokket dem bort fra bakebordet.
- Det er første gang vi har felles bakedag som dette. Veldig koselig og sosialt. Vi gjør det i dag, fordi elevene til og med 4. klasse har fri fra skolen på onsdager, derfor passet dette utmerket. Med bakelukt inne og julesnø ute, kommer man i julestemning, sa Solveig Marie Ådneram, det var hun som hadde tatt initiativet til samlingen.
Det var ikke bare pepperkaker som ble laget. Kakemenn var også populært. I tillegg ble det laget sirupspinner og silkekjeks.
” og så rører man omkring og legger deigen på ei fjøl !”
Før man setter bakebrettet i ovnen og vips, noen minutter etterpå er de ferdigstekt.
For en kjekke dag.
Foto: Åselin Tjørhom Myhra kjevler ut deigen sammen med mor, Karina og bror, Aleksander.
Stor aktivitet med bakekakedag på Ådneram. Foran fra venstre Hilde og Johan Sinnes.
Full konsentrasjon av Oda Grubben (fra venstre), Isak Tjørhom og Birgitta Tjørhom med bakingen.
Jorid Tafjord har det varmt i steikingen.
Fredrik Hegre er klar med kakemenn-brettet før steking.
Åselin Tjørhom Myhra kjevler ut deigen.