- Vi vil gjerne at elevene ved skolen vår skal bli bedre kjent med naturen. Hvordan syklusen, årstidene og livet i naturen oppfører seg. Vi må ikke ødelegge naturen, men ta vare på den, sier Günther Hoffmann fra Tyskland som eier og driver Lunde skole i Sirdal.
Doktor Rolf Hoffmans skole er det offisielle navnet på skolen. Det var Günthers far Rolf, som viet et helt liv som doktor for ”Leger uten grenser”, som gav navn til skolen. Han reiste verden rundt for å hjelpe andre. Günther fikk opplæring av sin far til å ta vare på naturen og om å lære opp ungdommen til det samme. Skolen ble startet for fem år siden.
Nå er det 29 elever og seks lærere ved skolen. Den starter 1. august og varer sju måneder til 1. mars. Nyttårshelgen er det blitt tradisjon at gamle elever med foreldre kommer opp fra Tyskland og har gjenforening med skolen og dagens elever og lærere. 40 elever/foreldre har bodd ved søndagsskoleboligene i Åmli denne nyttårshelgen.
Elevene, både gutter og jenter, er 14-15 år. De bor hjemmefra i sju måneder og får ikke ha besøk av familien i denne perioden. Mobiltelefon er også forbudt og de får bare bruke internett privat 30 minutter annen hver uke. Hver elev må betale 2.490 euro pr måned, det vil si ca. 25.000 norske kroner pr måned.
175.000 kroner er en ganske kostbar semesteravgift, men det inkluderer alle kostnader som mat, opphold, skole, utflukter og lignende. Günther forteller at mange elever må gjøre en innsats selv for å skaffe penger til semesteravgiften, mens andre foreldre tar opp lån for å finansiere skolen i Norge.
Skolen på Lunde markedsføres i hele Tyskland og elevene kjenner ikke hverandre når de kommer til Lunde. Opptaksprøven foregår i en uke i mai. Da må de være med på padling, seiling og vandring i Nord-Tyskland, et sted mellom Kiel og Flensburg.
Nå vil Günther starte en tre-årig videregående skole i Midt-Tyskland. Der skal landbruk, skogsdrift og friluftsliv være fagene.
Skoleprosjektet ble realisert med hjelp av sin gode sirdalsvenn, Odd Kvinen. Han er en kjent friluftsmann og eier av Sirdal Huskyfarm. Odd sier at dette er å lære et godt, gammeldags friluftsliv. Sette pris på naturens verdier og respektere den.
Elevene har undervisning på skolen hver dag. Selma Kvæven underviser i norsk. Hver måned er elevene en uke ute i naturen. Enten bor de i telt eller i turistforeningens hytter. Alle elevene er medlemmer i Stavanger Turistforening.
I romjulen var elevene på en fire-dagers tur med Base-Camp mellom Ousdal og Donsen. Da hadde de felles vandringer og individuelle utflukter for å lete etter dyrespor.
Julaften ble feiret på skolen. Å bo sammen med 29 nye mennesker i sju måneder, gir også en god sosial kompetanse. De må lære å pakke mat, utstyr og klær før de skal på tur. Under julefesten var det en lærer som spurte om de savnet familien. – Nei, svarte en av elevene, jeg har fått en ny storfamilie her.
Skolen har et nært samarbeid med Sirdal Huskyfarm. Florian Sandfort er en av lærerne, han har tatt bachelor i sosial pedagogikk om dyr. Han underviser hver uke åtte elever om dyr, teori og praksis ved Huskyfarmen. Et populært fag. Noen elsker hunder og har praksis fra før av med dyr, mens andre kommer med blanke ark. Etter sju måneder elsker alle elevene hundene til Odd Kvinen.
Foto: Elev Rosa fra Münster og Odd Kvinen sammen med en av hundene.
Günther Hoffmann ( til venstre) og Florian Sandfort smaker noen kaker sammen med elevene.
En del av elevene fra venstre Laurenz, Ole, Benedikt, Fynn, Emily, Feli,Rosa, Aamalie og lærer Florian Sandfort.
Samling rundt bålet er viktig for elevene, gamle og nye ved Sirdal Huskyfarm.