”Varmestuene”, kafeene eller restaurant i forbindelse med alpinanleggene i Sirdal, har varierende mattilbud å tilby sine gjester. Prisene varierer også. Hamburger med pommes frites er bestselger alle stedene vi har besøkt; Ådneram, Fidjeland og Tjørhomfjellet.
- Vi må tilpasse matmengden etter værforholdene og hva vi forventer av besøk i skitrekket til enhver tid, sier Velaug Ådneram (bilde øverst) , ektefelle til Ånen som er daglig leder for Ådneram Skitrekk.
Hun har holdt på i cirka 30 år med ”varmestuen”. Litt mindre da ungene var små, men de siste årene har det vært for fullt.
Hamburger med brød eller helst pommes frites, er bestselgeren. Til kaffe (20 kroner) er det ofte kanelsnurr eller nystekt vaffel (30 kroner) som frister. Brus (30 kroner) eller Litago går også unna.
Velaug har også et sunt alternativ for de som ønsker det. Hun tilbyr hjemmelaget pasta-salat, oppskåret frukt og smoothie. Det er populært.
Foto: Velaug Ådneram viser fram pastasalat og smoothie.
Tøri Ådneram serverer nysteikte vafler på Ådneram.
Torunn Tjensvold lager Gulasj-suppe hver dag i ”varmestuen”.
Fidjeland
- Hamburger med pommes frites er bestselger hos oss. Men hamburgeren steikes på grill. Dermed unngås fett. For de voksne har gulasj-suppen med baguette blitt veldig populært, forteller Torunn Tjensvold, ektefelle til Torbjørn som er daglig leder for Fidjeland Skitrekk.
Torunn har vært sammen med sin mann om å drive Fidjeland Skitrekk siden 1982 da trekket ble åpnet. Siden 2010 har hun vært fast i ”varmestuen” som ble åpnet da.
Kaffe/kakao koster 25 kroner for en kopp, brus 30 kroner og nystekte lapper med tilbehør 30 kroner. Torunn er alltid til stede men har ekstrahjelp i helgene. Det er ofte skole-elever, helst fra Stavanger-regionen. Lite fastboende som er interessert.
Torunn lager røren til lappene selv samtidig som hun også lager suppen fra bunnen av. Den er glutenfri. Det er som oftest mest travelt i tiden mellom 1200-1300, de fleste gjestene er vel vant med lunsj da.
Lappene er klare for salg. Torunn Tjensvold (fra venstre), Joachim Malde og Ruth Helen Osaland.
Et glass prosecco frister noen av gjestene.
Peisen er alltid tent og det er et positivt innslag.
Emilie Tjørhom har ferske boller til salgs i restauranten.
Sirdal Skitrekk
- Vi har i dag over 20 medarbeidere, kokker og servitører, i sving på våre tre serveringssteder. Ålsheia, Stolheisen og Kjerag Lodge, sier kjøkkensjef Mikael Wikstrøm.
Ålsheia har hamburgere (90 – 115 kroner) som sitt kjennemerke, mens spisestedet ved stolheisen har pizza (129 -165 kroner). Restauranten Kjerag Lodge i Tjørhomfjellet har a la carte meny fra klokka 1100 – 1600, mens det fra klokka 1700 – 2100 er middag.
- Da kan du få fersk skrei, dåhjort eller lammeskank, sier Wikstrøm som de siste årene har jobbet på City Bistro og dermed har fått godt kjennskap til fisk.
Han har ansvar for alle spisestedene, mens Tarjei Sporastøyl har ansvaret for skitrekkene og anleggene utendørs.
Wikstrøm forteller at det er åpent på Kjerag Lodge daglig og han håper at også en del fastboende vil komme og ta seg en middag der ved en anledning. Sju kokker er nå i sving og Sirdal Skisenter har overtatt driften av spisestedene selv. Tidligere var det innleide firmaer.
Det er nok litt dyrere på disse stedene enn Ådneram og Fidjeland. Her må du betale 35 kroner for nybrent kaffe og 39 kroner for en brus.
I tillegg til disse fem spisestedene som er tilknyttet alpinbakker, kan du få deg et måltid mat på Sirdal Høyfjellshotell fra klokka 1600, Smak i Sirdal som har kafe på Kvæven, foreløpig lørdag og søndag, pluss Sinnes Fjellstue. Tilbudene er utvidet og bedret det siste året.
Kjøkkensjef Mikael Wikstrøm hadde over 20 medarbeidere i sving lørdag på de tre stedene.