- 20 lam er kommet før terminen, men fra påskeaften starter hardkjøret. Da ventes det ytterligere 400 lam de neste tre ukene, forteller Martin Ådneram som har saueløa og gården på Tveiten (veien inn til Skreå).
Martin har 220 vinterfóra sau. At han har kontroll over hvor mange lam som forventes, skyldes en Bjerkreimbu som går rundt og foretar fostertelling.
Fem sauer venter firlinger, 55 venter trillinger, mens 105 venter tvillinger. Resten bare et lam. Etter fostertellingen har Martin plassert sauene samlet i båser etter hvor mange lam som ventes. Da håper han at de som får firlinger eller trillinger kan flytte lam over til de som bare har ett. Da er det bedre muligheter for bedre mating og vekst av lammene.
Løa er lagt opp med automatisk fóring, der en grasballe blir kjørt inn og så mater den videre på to transportbånd.
- Tørt og fint høy er i grasballene etter en ekstrem flott sommer i fjor. Det går med omkring en grasballe til hver sau i løpet av vinteren, sier Martin. I tillegg får de litt mjøl.
Når sommersesongen kommer og beiting utendørs har Ådneram et stort terreng fra Tveiten og helt over til Gravatnet. Der er det 26.000 mål med fellesbeite for seks gårdsbruk. Nå er Martin den eneste som har sauer.
Den største faren for saueflokken er ørn. I løpet av en sommersesong er det nok noen lam som går tapt til ørnene. Tapet svinger fra sesong til sesong.
Martin tar seg som regel en tur på heia hver fjortende dag for å se etter sauene. Seks sauer er utstyrt med GPS-sender og da vet han hele tiden hvor de fleste sauene er. I fjor var det en sau med GPS som ble stående på et sted uten å bevege seg videre. Etter nærmere ettersyn viste det seg at sauen hadde blitt stående fast på en fjellhylle.
- GPS-en reddet nok den sauen, så elektronikk kan være til stor hjelp. 300 kroner betales for hver sender i løpet av en sesong, forteller Martin.
Påskeaften flytter Martin inn i det innredede rommet i saueløa. Der har han seng, kjøkken med micro-ovn, kaffetrakter og kjøleskap for å nevne noe. Og selvsagt er sauehundene ”Stella” og ”Sonja” med, de går bare noen meter fra Martins bevegelser. Hundene er en del av sauefamilien.
Under siste kommunestyremøte før påske, opplyste Bondelagets leder, Tor Arne Liland, at antall vinterfóra sauer er redusert med 2.000 siden 1995 i Sirdal kommune. Antall aktive gårsbruk er i samme periode redusert fra 144 i 1995 til 68 gårdsbruk i 2019.
Foto: Martin Ådneram viser fram et av de første lammene.
Denne sauen er kommet med trillinger.
Moderne saueløa med plass til 220 vinterfora sau.
Martin styrer transportbåndet med tørt høy til sauene.