- Sirdal kommune får nå bedre og mer presise kart som gir oversikt over skredfare. Torsdag 23. mai overleverte NVE faresonekart for skred i bratt terreng til kommunen. Faresonekartene viser at 85 bygninger ligger innenfor 1000års-skred, (konkluderer Norges Geoteknisk Institutt (NGI) i sin kartlegging av 26 områder Sirdal kommune). Snøskred og steinsprang er de skredtypene som går lengst i de fleste områdene, skriver May Britt Ousdal, plankoordinator i Sirdal kommune, på sin facebookside.
NVE har kartlagt skredfare i Sirdal kommune. De kartlagte områdene er Ådneram, Suleskard, Fidjeland, Soleidalen, Solheim, Tjørhom, Amli, Egeland-Ødegård, Skredå, Ausdal, Lunde, Lindeland, Liland, Guddal, Seland, Josdal, Espevoll, Osen, Brekka, Ovedal, Listøl, Øksendal og Haughom, Virak, Skibeli, Oftedal og Espetveit.
- Kartleggingen gir oss ny kunnskap om skredutfordringene i Sirdal kommune. Med faresonekartene fra Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE), har kommunen et godt grunnlag for arealforvaltning og byggesakhåndtering, for å vurdere sikringstiltak og for bruk i lokal skredberedskap sier regionsjef Anne Cathrine Sverdrup.
Kartene er enkle i bruk. Det er tegnet en felles faresone for de aktuelle skredtypene, slik at kommunen bare trenger å forholde seg til en faresone om gangen. På den måten får kommunen raskt oversikt over hvilke område som er skredutsatt.
Grunnlaget for faresonekartene i Sirdal kommune er studie av kart og flybilder, terrengmodellanalyse, klimaanalyse, tidligere skredhendelser, befaringer i felt og modellering av skreddynamikk. Kartene er produsert i digital form, slik at kommunen og andre kan bruke de i egne verktøy sammen med annen kartdata.
Kartleggingen ble utført av NGI på oppdrag fra NVE. Oppdraget er finansiert i samarbeid med Sirdal kommune.
Foto: May Britt Ousdal
Dette flyfoto over deler av Ådneram, viser hvordan de har kartlagt område for område.
Rapportene er publisert her:
http://publikasjoner.nve.no/eksternrapport/2019/eksternrapport2019_46.pdf og
http://publikasjoner.nve.no/eksternrapport/2019/eksternrapport2019_47.pdf