Nå er det ikke bare sauer og lam som drar til fjells for å bli feite i Sirdalsheiene. Grisene til Tom Ådneram drar også til heis for å bli gode julegriser på stølen i Flatstøldalen.
Stølsgris er blitt et begrep innen gourmetmaten. Det er blitt et ekstra stempel på gris som går ute hele sommeren. Har det trivelig. Lite stress. Vokser fortere. Det gir utslag på kjøttet når de hele døgnet har rotematerial å forholde seg til. Halm, flis og røtter. Da stortrives de. Ikke minst med frisk luft i 600 meters høyde.
Tom Ådneram forteller at det er fjerde året han har stølsgris. Startet i det små og har dette året satset på 29 edelgriser av rasen Norroc.
25 kilo var gjennomsnittsvekten på grisene da de ankom stølen 1. mai. Nå er vekten omkring 60-65 kilo. I månedsskiftet juli – august er de slakteklar, da veier de cirka 110 kilo brutto.
- Ypperlig vekt. Da er de fôret opp på kraftfôr med cirka 500 liter pr uke. Ellers er de fôret opp med røtter fra naturen, sier Tom Ådneram og legger til at dette er et nisjeprodukt av beste kvalitet. Stølsgris-produksjon er mer utbrett på Østlandet enn det er i våre trakter.
Grisene blir slaktet på Nortura og levert tilbake til Tom, som tar seg av videresalget. Da kan du bestille en hel gris, en halv gris eller få en pakke på 18-20 kilo stølsgris. Alt er partert opp og leveres vakuumpakket. 110 kroner kiloet for denne gourmetmaten. Høyfjellshotellet på Fidjeland har fått leveranser hvert år.
Ønsker du å bestille juleribba, kan du bare kontakte Tom Ådneram på mobiltelefon 971 977 31. Eller facebooksiden ”Stølsgris frå Ådneram”.
Stølsgrisene tåler helårsdrift, så lenge de har et skur med tre tette vegger med tak på og halm, flis og fôr tilgjengelig. Frosten tåler de svært godt.
- Mulighetene for å fôre opp andre type griser og raser er til stede, men først får vi se hvordan edelgrisen blir mottatt av markedet, før eventuelle endringer gjøres, sier Tom Ådneram, som trives godt med denne hobbyen.
Foto: Tom Ådneram er innom og klapper på stølsgrisene.
Stølsgrisene liker å gå å rote og grave etter røtter i jorda.
500 liter kraftfôr går med til stølsgrisene pr uke.
Du kan følge utviklingen av grisene på facebook.