- Vi ønsker å bevare de over 100 år gamle tømmerveggene i ”hverdagsstova og bestestova” når vi skal restaurere deler av gamlehuset med nytt tilbygg, sier Håvard Tjørhom (39 år) som har overtatt familiens småbruk på Tjørhom.
Da blir også de gamle steinmurene med en tykkelse på 1 meter stående. Tilbygget får nye murer. Eksisterende bygg er på 58,1 kvadratmeter og tilbygget blir på 56,3 kvadratmeter. Grunnflaten blir på BYA 130 kvadratmeter.
- Da jeg var hovedtrener for alpinlandslaget, var jeg mye på farten i Sveits, Italia og Østerrike. Inspirerende å se hvordan de tar vare på gårdsbruk og støler som ligger i bratte fjellsider. Da fikk jeg se på nært hold hvordan de bevarte kulturen og tok vare på det gamle, kombinert med nytt, sier Håvard som bruker helger til å klargjøre huset for renoveringen.
Ny tilkobling til kommunens vann og kloakkanlegg er klart. Likedan er de nye murene støpt og klargjort. Nå skal tømmermester Roy Hegre i gang med å sy sammen gammelt og nytt. En spennende oppgave.
Nybygget vil inneholde skistall i kjelleren. Så kommer nytt kjøkken, vaskerom, gjesterom og wc i hovedetasjen. Mens det på toppen bygges fire soverom og bad. I tillegg bygges det loftstue.
Eksisterende bygg har en stor grue i den ene halvparten av kjelleren, mens den andre halvparten ble brukt til potetkjeller. Når ny isolasjon kommer på plass vil det bli lav takhøyde i kjelleren. Håvard har på sikt tanker om å grave ut kjellergolvet for å bedre høyden.
Foto: Håvard vil gjerne bevare de tykke tømmerveggene.
Olaf og Håvard med avisene som ble funnet i veggene.
Overtok i 1911
Familien Tjørhom overtok gårdsbruket i 1911, og faren Olaf, har under ryddesjauen funnet Kristianiaposten og Stavanger Aftenblad fra 3. desember 1918. De ble brukt som isolasjon.
Håvard har ikke vokst opp i dette huset. I hans barndom bodde farmor Amanda Tjørhom her.
Olaf derimot er vokst opp i dette huset, sammen med tre søsken, foreldre og besteforeldre. Han minnes at ”bestestova” ble leid ut i påsken til en Bryne-familie for 100 kroner. – Det var mye penger på den tiden, minnes Olaf.
- Her har vi den store grua i kjelleren.
- Grua i kjelleren ble brukt både til vasking og baking. På tømmeret rundt er det ganske svart, så det har nok godt hardt for seg enkelte ganger, sier Olaf som også viser golvluka på kjøkken som ble brukt for å komme ned i kjelleren.
Tømmerveggene fascinerer Håvard mest. Tykkelse på 6,5 centimeter og varierende størrelse på bredden (liggende tømmer). Treet er så flott at det er all grunn til å ta vare på det.
De siste årene er huset blitt brukt som ”hytte” for familien. Han er gift med Marianne Bollestad Tjørhom og de har to gutter på fire og sju år. Nå bor de på Røyneberg i Sola kommune. Familien reiser til Sirdal stort sett hver helg. Med et renovert hus ligger muligheten til rette dersom en ønsker å flytte opp.
Hovedtrener
På kjøkkenet var det luke ned til kjelleren.
Trenervirksomheten til Håvard har gjort han mest kjent i landet. Under studiene ved idrettshøgskolen fra 2001-2007 ble det gjort en del analyser av alpinidretten. Det førte han inn i troppen for alpinlandslaget i 2007 og fra 2010 til 2015 var han hovedtrener for herrealpin-landslaget.
240 reisedøgn i året var ikke lett å kombinere med familieliv. Derfor flyttet de hjem og han var ett år ved idrettslinjen på Jåttå Videregående Skole. Deretter ble han toppidrettssjef for Norges Friidrettsforbund i to år. Så ble det avsluttet.
Nå jobber han i Bolder, en teknologibedrift på Forus. Tjørhom studerte pedagogikk på Norges Idrettshøgskole, med mastergrad i coaching og idrettspsykologi for individuell idrett.
Nå er det familien og guttenes framtid som teller i fritiden. Han håper byggeprosjektet blir ferdig før påske. Driftsbygningen får bli neste prosjekt til å restaurere. Faren Olaf har bygget ny støl på 30 kvadratmeter ved Grunnetjørn på nordsiden av Valevatn. Gårdsbruket er på 20 mål dyrka mark og 500 mål utmark. En liten støl finnes også i Tjørhomfjellet.
- Jeg ser fram til vi får et tett hus, der austavinden blir holdt utendørs, sier Håvard som gleder seg til byggeprosjektet kommer i gang for alvor.
Arkitekt for prosjektet er Christer Egelid, Moi.
De gamle steinmurene i kjelleren er 1 meter tykke.
Huset er ribbet og klar for renovering. Her ser vi det gamle med nye grunnmurer og under er tegningen hvordan det vil se ut når det skal være ferdig i samme vinkel.