En kameratgjeng på Tonstad startet for fem-seks år siden med å brygge øl til eget formål. Påsken 2018 tok de steget med å åpne egen pub, B 20 Brewpub, med Hansaprodukter og eget produsert pils. Siste steget har vært brygging av eget Sirdøl.
- Nå sliter vi med å lage nok. Etterspørselen har føket i været det året vi har brygget, sier Kristian Tronstad, som er en av fire initiativtakere.
Tronstad eier Sirdal Mat & Brygghus sammen med Tommy Kvello. Dette selskapet eier lokalene (vegg i vegg med rådhuset) og bryggeriets produksjonsutstyr. I driftsselskapet B 20 Brewpub er også Terje Morten Øksendal og Kjetil Haugen medeiere.
Eventyret startet med å brygge tradisjonell pils. Det tar to måneder å brygge før pilsen kan drikkes. I tillegg er det nå kommet sju andre sorter. 60 – 70 prosent av 1.000 liter selges på puben. Årsproduksjonen er på 12.000 liter. Resten selges i butikker i Sirdal og til andre spisesteder i kommunen og utenfor.
Kristian Tronstad tapper pils på B 20 Brewpub.
Ølet markedsføres under Sirdøl, men hver sort har sin egen etikett med lokalt motiv.
Tre sorter selges i butikkene. Foruten vanlig pils, er det Jaktøl og en ny Pale ale.
Grand Hotell i Flekkefjord er den største øl-kunden. I tillegg finnes ølet også ved Sirdal Høyfjellshotell, Tjørhomfjellet, Smak i Sirdal og alle butikker i Sirdal. Ølet selges også på Kvadrat i Det gode Brygg, utsalget til Berentsen i Egersund samt puben Mungåt i Egersund.
- Puben på Tonstad er bare åpen fredag og lørdag, annen hver helg. Puben er åpen i uker med partall. I tillegg er det en del private arrangementer utenom, sier Tronstad og legger til at det ikke er grunnlag for å holde åpent mer enn dette.
Å brygge godt øl er en lang og omstendelig prosess. Vi har jo ”Norges beste vann” å starte med. Hvete og humle er kjøpt fra utlandet. Når prosessen starter, går det i et lukket system med slanger og kommer ut ferdig i flasker med kork på. 2,5 minutt tar det å fylle 24 flasker. En enkel maskin de har importert fra USA. Etikettene er en manuell prosess til slutt. Etikettene fotograferes først og deretter er det en person som lager etikettene ferdig slik at de er tilpasset hver enkelt ølsort.
Kristian Tronstad og Terje Morten Øksendal foran den automatiske flasketappemaskinen.
- Vi har fått til et ganske avansert system i trange lokaler, men viktigste er at det skjer i godkjente former, etter Mattilsynets reglement, sier Øksendal og legger til at det er mye manuelt arbeid med bryggingen.
Fire tanker i rustfritt stål brukes til brygging av de forskjellige sorter øl. Terje Morten Øksendal og Kristian Tonstad foran tankene.
Fire tanker i rustfritt stål blir brukt til gjæringsprosessen. De tar hver 600 liter. Pils tar to måneder å produsere, mens de andre sortene produseres på seks uker.
- Nå vil vi utvide tilbudet med mat, etter at vi har fått kjøkken. Vi starter med pizza og hamburgere i første omgang. Vi vurdere også å stare med et lunsjtilbud fra onsdag til lørdag, med suppe eller lignende, sier Tronstad, men da må vi ansette deltidshjelp. Alle eierne har egne jobber.
B 20 Brewpub har plass til 65 inne og en fin uteplass til 40. Eierne har fått god hjelp med støtte og lån til sine investeringer fra Sirdalsvekst.
Selv om bryggingen er en arbeidskrevende prosess, er den største kostnaden alkoholavgiften til staten. Her betales det 19 kroner pr liter øl. Det blir cirka 6 kroner pr flaske. I tillegg kommer merverdiavgift. I utsalg koster en flaske litt over 43 – 45 kroner. På puben får gjestene kjøpe 0,4 liter pils for 70 kroner.
Etikettene må legges på manuelt på flaskene, sier Kristian Tronstad.
Noen av etikettene er hengt opp i puben på Tonstad.
Juleølet ser flott ut. Må bare stå litt til, mener Kristian Tronstad.