Marianne Hompland fra Tonstad, sammen med hunden Enya, gjennomførte og fikk godkjent siste del av B-prøven på lørdag. Prøven besto av diverse ettersøkninger. Neste mål er å ta B-prøven for vinter i 2020.
B-godkjenning ettersøk/sommer bestod av: 1. Runderingsprøve. 2. Sporprøve. 3. B-ukas arbeid der det skal øves på forskjellige søksformer og samband. Meldingen må bestås.
- Jeg trives med å være ute og trene sammen med Enya. Det er både kjekt og krevende. Det ligger mange treningstimer bak en slik prøve, men jeg trives med denne hobbyen, sier Marianne Hompland.
- Hva består B-godkjenning lavine/vinter av ?
- B-ukas arbeid med søk på overflate snø og nedgravde figuranter/personer som skal finnes på ulik dybde. Det skal være tydelig markering og melding skal bestås, svarer Hompland.
Prøvene som ble gjennomført lørdag var på Sviland ved Arboreet i Melsheia i Sandnes. På sikt er det meningen å nå det høyeste målet med A-sertifikat, da kan de være med på ettersøk i alle kategorier.
Marianne og Enya må trene flere ganger i uken. Heldigvis er det en hund til i Sirdal, på Tjørhom, som vi trener sammen med.
Enya er en blandingshund med ¾ labrador og ¼ golden retriver. Nå er den blitt to år.
Marianne er medlem av Norske Rednings Hunder (NRH). En frivillig organisasjon som bruker mye tid til trening og kursing. Det blir gitt noe offentlig støtte til frivillige organisasjoner, men håpet var å styrke denne støtten slik at en kunne få mer ressurser til de som utdanner seg til å bli hundefører. Det er et utdanningsforløp som tar minimum 2,5 – 3 år, og ofte lengre tid.
Marianne og Enya har holdt på 1,5 år og tatt grunnkurs med førstehjelp og utmarsj. Bestått appellprøven (lydighet) c-godkjenning lavine og nå B-godkjenning ettersøk.
Marianne har i dag flere treningsterreng, men i mitt nærområde er det på Hompland og Vikeså sommerstid, men de kunne gjerne tenkt seg flere områder, hvis noen grunneiere har muligheter for det. Vinterstid går mye av treningene for seg i Øvre Sirdal, helst i Suleskardområdet.
- Jeg er glad for at to hunder nå trenes opp til å være med på leteaksjoner i Sirdal, hvis det skulle vise seg å være nødvendig, sier Marianne Hompland, som til daglig er avdelingssykepleier ved helsestasjonen.