Sirdal kommune har aldri mottatt så mange søknader for bygging av fritidsboligenheter som i 2019. 120 enheter er behandlet og godkjent. Høyeste noensinne. Salget av nye fritidsboligenheter har imidlertid nesten stoppet opp, bortsett fra Solhytten, som klarer årsbudsjettet.
- Byggetillatelsen gjelder i tre år, så det er sikkert ikke byggestart i år selv om de har fått tillatelse, sier Marit Røe, saksbehandler i byggeavdelingen i kommunen.
Den høye aktiviteten gjenspeiler seg også i ferdigattester, som har passert 100 enheter i år. De som har søkt om fradeling for å få eget matrikkel-nummer (skjøte) på eiendommen sin, er 220 enheter. Dette trenges før tinglysing. – I 2019 har det vært et høyt arbeidspress for å holde unna alle sakene, sier Røe.
Foto: Marit Røe har hatt et travelt år med alle søknadene.
Brendeheia og Haugefjedl begynner å bli ferdig utbygd.
Solhytten
- Dette året klarer vi årsbudsjettet med 20 fritidsboligenheter og over 100 millioner kroner i omsetning. I fjor klarte vi det ikke, sier Inge Andreassen hos Solhytten, som har ansvaret for Sirdal.
Andreassen tror bredden, kvaliteten og ferdigstillelsen på hytteutvalget er årsaken til at de selger så godt. I år har de bygget og levert hytter på Brendeheia og i Sinneslia.
- Før jul skal vi ha klar to visningshytter, som publikum kan se nærmere på før de bestemmer seg om hyttekjøp, sier Andreassen.
Solhytten prøver hele tiden å fornye seg. I høst er det brukt elementer fra Optimera sin fabrikk på Tysnes. Andreassen påpeker at det er viktig å få hyttene tette før vinteren setter inn. Det er viktig å ha arbeid til alle tømmerfolkene gjennom vinteren.
Nysalget faller
I dette diagrammet ser du salget ved de største destinasjonene det siste halvåret (mørkegrønt) sammenlignet med forrige halvårsperiode (lysegrønt):
Fellestrekket for toppdestinasjonene i høyfjellet er nemlig at salget av nye fritidsboliger har falt, ifølge en rapport fra DNB Eiendom som kom i september.
Det skjer samtidig som hytteutbyggingen i Norge har vært høy de siste årene.
I sum gir det gode tider for hyttekjøpere, som nå har ekstra mange usolgte objekter å velge i, opplyser segmentsjefen for hytte i DNB Eiendom, Tone Cecilie Krange.
- Det vi ser nå er at det er et kjempestort utbud, både av nytt og brukt, sier Krange til E24.
Analysen er gjennomført i tidsrommet mars – september i år. I den rapporten blir det nevnt at Sirdal spesielt har nedgang i salg av nye hytter.
Kartskissen viser grovt hvordan hytteområdene er inndelt.
Enorm hytteinteresse
Selgerne i de forskjellige hyttefirmaene forteller om enorm interesse når det lanseres kampanjer, spesielt på facebook. Det gir vanvittig med treff.
- Men så stopper det der. Det virker som mange følger med og vil gjerne kjøpe hytte, men er foreløpig ikke klar for den store investeringen, sier Marianna Sverrisdottir Ellingsen i BoligPartner.
Hun har et felt på 18 hytter til salgs på Rubetødnane. Tre var solgt til Sirdalsdagene, og bare ei etterpå.
Samme inntrykk har Fidjeland Fjellgrend, der Tor-Inge Larsen melder ett hyttesalg etter Sirdalsdagene og ti før.
Lars Enok Wang i Sirdal Eiendom/Tjørhomfjellet forteller at fire fritidsboligenheter er solgt.
Svein Olav Aalgaard i Aalgaard Bygg har ikke fått napp på salg av hytter til Starekvæven. Derfor ikke oppstart denne høsten.
Tor Sigve Vik i Sinneshyttå forteller at salgsaktiviteten har vært rolig for nye hytter denne høsten. Han har solgt seks dette året og er fornøyd med det. I tillegg oppfører han to nye hytter i Brendeheia for å holde ”tømmergjengen” i sving gjennom vinteren.
Laila Helleberg i Soleiknuten forteller at hun bare har solgt de 11 tomtene som var til salgs tidligere i år. Nå forbereder hun en kampanje med resten av feltet og håper å være på banen før jul. Kampanjen vil bestå av flere hyttetyper og alle hyttene er ferdig priset.
I Sirdal er det nå vanvittig med nye fritidsboligenheter å velge mellom. Det lokkes med blant annet kjøkken inntil 50.000 kroner hvis du undertegner kontakt før årsskiftet. I tillegg er det også mange brukthytter for salg. I hele dalen florerer det med tilbud. Du finner hytter fra tre til ti millioner kroner. Beliggenheten og størrelsen avgjør prisen.
- 11 reguleringsplaner er foreløpig innmeldt til kommunen i år for oppstart, sier May Britt Ousdal, plankoordinator i kommunen, og legger til at det nå er kommet en endring i plan- og bygningsloven som sier at fortetting av mindre format og innenfor hovedrammene i gjeldende reguleringsplan ikke trenger sette i gang ny planprosess. Dette er ressursbesparende for alle parter.