Jeg synes det er svært viktig å ta vare på tradisjonene i Sirdal. Derfor er det lefsebakekurs, for å lage lefser slik jeg er blitt lært, sier Torbjørg ”Tante” Haugen.
Åtte damer hadde meldt seg på kurset til Sirdal Bygdekvinnelag. Og grendehuset på Tjørhom er plassen de møtes.
Alle møter med nykokte poteter. ”Beate” er potetfavoritten. I tillegg måtte de ha med semulegrynsgrøt (kokt semulegryn med melk og litt salt). Potetene males først, før alle ingredienser samles og knas sammen med hvetemel.
- Husk å bruke mye hvetemel. Det er viktig når du skal kjevle ut deigen for å få den så tynn som mulig, før stekingen på bakstehedla, roper Torbjørg til elevene
Sirdalslefsa er ikke bare til kaffe. Torbjørg minnes at den ble brukt like mye til middagsretter. Når lefsa er kjevlet ut må den stekes med en gang, ellers har den lett for å klebe seg.
Når lefsene steikes skal den øverste siden få en liten dusj med vann. Så må du i tillegg huske å koste stekehedla for å få bort alt hvetemelet underveis.
Etter bakingen legges lefsene oppå hverandre. Husk å legge en rist på toppen, så ikke lefsene krøller seg, sier Torbjørg.
Før en begynner med kjevlingen, er det greit at utgangspunktet for deigen er på 150 gram. Da blir ikke lefsene så store til å begynne med. – Det er lettere å håndtere små lefser enn de store, forteller Torbjørg.
Potetslagene er veldig forskjellige, men hun foretrekker Beate. Kers Pink blir litt for mjølne og at noen kan bruke mandelpoteter er helt uforståelig for Torbjørg.
- Med lefsebaking blir det mye søl av mjøl og deig og kosting under stekeprosessen. Men det er gildt å holde på med sammen med andre sirdøler, sier Torbjørg Haugen.
– Sånn snur du lefsa på hedla, sier Torbjørg Haugen til Tone Kvinen.
Torbjørg Haugen viser hvordan man starter kjevlingen. Karine Tjørhom Myra maler poteter, mens Jenny Tjomlid Høiland følger med.
May-Britt Ousdal og Karine Tjørhom Myra forbereder deigen før kjevlingen starter.
Deigen må bearbeides godt før den kjevles ut.
Torbjørg bruker mye tid til kjevlingen og hiver stadig på mer hvetemel.
Torbjørg og Tone Kvinen diskuterer hvor tynn lefsa skal være før stekingen. Jorid Bjunes i bakgrunnen maler medbrakte poteter.
Torbjørg og Tone Kvinen demonstrerer hvordan lefsa rulles opp på pinnen.
Her rulles lefsa ut over stekehedla ved Torbjørg og Tone Kvinen.
Kosting underveis er nødvendig for å fjerne melet.
Legg ei lita rist på de ferdigstekte lefsene, så de ikke krøller seg for mye.