• Hopp til primær menyen
  • Hopp til hovedinnhold
  • Hopp til bunntekst
SirdalMedia logo

Siste nytt fra Sirdal! Tips eller innspill? Kontakt oss

  • Bli abonnent
  • Webcam
  • Debatt
Meny
  • Nyheter
  • Sport
  • Kultur
  • Debatt
    • Send inn leserinnlegg
  • Kommunen
  • Samferdsel
  • Næringsliv
  • Turløyper
  • Hytter
  • Været
  • Alpint
  • SirdalMedia-Appen
Logg inn
  • Bli abonnent
  • Min side
  • Tips oss
  • Kontakt oss
  • Annonsere?
  • Våre sponsorer
  • Personvern
  • Salgsvilkår
FRONT
4 minutter lesetid

Viktig å ta vare på tradisjonene

Leif Sirevaag
Publisert: 22 februar, 2020 10:36
Oppdatert: 22 februar, 2020 10:36
Artikkelen er mer enn ett år gammel.
Jeg synes det er svært viktig å ta vare på tradisjonene i Sirdal. Derfor er det lefsebakekurs, for å lage lefser slik jeg er blitt lært, sier Torbjørg ”Tante” Haugen.

Åtte damer hadde meldt seg på kurset til Sirdal Bygdekvinnelag. Og grendehuset på Tjørhom er plassen de møtes.

Saken fortsetter etter annonsen

Alle møter med nykokte poteter. ”Beate” er potetfavoritten. I tillegg måtte de ha med semulegrynsgrøt (kokt semulegryn med melk og litt salt). Potetene males først, før alle ingredienser samles og knas sammen med hvetemel.

  • Husk å bruke mye hvetemel. Det er viktig når du skal kjevle ut deigen for å få den så tynn som mulig, før stekingen på bakstehedla, roper Torbjørg til elevene

Sirdalslefsa er ikke bare til kaffe. Torbjørg minnes at den ble brukt like mye til middagsretter. Når lefsa er kjevlet ut må den stekes med en gang, ellers har den lett for å klebe seg.

Når lefsene steikes skal den øverste siden få en liten dusj med vann. Så må du i tillegg huske å koste stekehedla for å få bort alt hvetemelet underveis.

Etter bakingen legges lefsene oppå hverandre. Husk å legge en rist på toppen, så ikke lefsene krøller seg, sier Torbjørg.

Før en begynner med kjevlingen, er det greit at utgangspunktet for deigen er på 150 gram. Da blir ikke lefsene så store til å begynne med. – Det er lettere å håndtere små lefser enn de store, forteller Torbjørg.

Potetslagene er veldig forskjellige, men hun foretrekker Beate. Kers Pink blir litt for mjølne og at noen kan bruke mandelpoteter er helt uforståelig for Torbjørg.

  • Med lefsebaking blir det mye søl av mjøl og deig og kosting under stekeprosessen. Men det er gildt å holde på med sammen med andre sirdøler, sier Torbjørg Haugen.

– Sånn snur du lefsa på hedla, sier Torbjørg Haugen til Tone Kvinen.

Torbjørg Haugen viser hvordan man starter kjevlingen. Karine Tjørhom Myra maler poteter, mens Jenny Tjomlid Høiland følger med.

Saken fortsetter etter annonsen

May-Britt Ousdal og Karine Tjørhom Myra forbereder deigen før kjevlingen starter.

Deigen må bearbeides godt før den kjevles ut.

Torbjørg bruker mye tid til kjevlingen og hiver stadig på mer hvetemel.

Torbjørg og Tone Kvinen diskuterer hvor tynn lefsa skal være før stekingen. Jorid Bjunes i bakgrunnen maler medbrakte poteter.

Torbjørg og Tone Kvinen demonstrerer hvordan lefsa rulles opp på pinnen.

Her rulles lefsa ut over stekehedla ved Torbjørg og Tone Kvinen.

Kosting underveis er nødvendig for å fjerne melet.

Legg ei lita rist på de ferdigstekte lefsene, så de ikke krøller seg for mye.

Du vil kanskje også lese

Ingen relaterte artikler.

Linker

Tips oss
Kontakt oss
Ditt abonnement
Registrer/logg inn

Redaksjonen

Redaktør
Christer Skaren
Tlf: 41 78 19 24

Journalist
Aadne Hompland
Tlf: 99 34 25 79

 

Journalist
Gard Trydal
Tlf: 94 13 33 35

Teknisk support
Ruben Skaren
ruben@sirdalmedia.no

Følg oss

  • Email
  • Facebook
SirdalMedia arbeider etter reglene for god presseskikk i Vær varsom-plakaten. Mener du at du er rammet av urettmessig omtale, oppfordrer vi det til å kontakte redaktøren.

Pressens Faglige Utvalg (PFU) er et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund. Utvalget behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål. Adresse: PFU, postboks 46 Sentrum, 0101 OSLO, Telefon: 22 40 50 40, epost: pfu@presse.no.

SirdalMedia har forpliktet seg til å følge Redaktørplakaten. Plakaten sier blant annet: «Redaktøren skal fremme fri informasjonsformidling, og en åpen, redelig og sannhetssøkende journalistikk.  Det er redaktørens ansvar å sørge for et tydelig skille mellom fakta og meningsinnhold, og at det klart fremgår hva som er redaksjonelt innhold og hva som er kommersielt materiale.»
SirdalMedia-logo
SirdalMedia © 2025 · Løsningen er designet og utviklet av Dyplink - dyplink.no