Deler av næringslivet i Sirdal har hatt en eventyrlig kassasuksess i juli. Butikker, overnattingssteder og aktivitetsplasser har nytt godt av den store sommertrafikken. Mer folk i hyttene og økt gjennomgangstrafikk.
Geir Helge Tjørhom og Gerd Madland, innehavere av Joker Sinnes, eller GPèn på folkemunne, hadde i juli en omsetningsvekst på 50 prosent sammenlignet med 2019. Butikken nådde en omsetning på 8,8 millioner kroner i juli.
- Helt eventyrlig med så stor vekst. Det er noe vi aldri har opplevd tidligere i noen måned, sier Tjørhom.
Mai og juni var det også god vekst sammenlignet med 2019. Geir Helge har ikke fått summert de første sju månedene enda, han ble overrasket over de gode julitallene seint fredags kveld. Han tror imidlertid at de 3-4 millioner kroner som tapte inntekter under Covid-19 krisen medførte, da dalen var stengt for hyttefolk, er sikret nå med den store veksten i sommer.
Foto: Gerd Madland er kjempefornøyd med julitallene.
Anne May Sirekrok ( til venstre) og Fjellbutikken fikk mye reklame da NRKs sommerbil endte opp utenfor butikken.
Anne May Sirekrok, daglig leder for Fjellbutikken i Suleskard, jubler også for 30 prosent økning i juli. Hun kom ut med 2,4 millioner kroner i omsetning.
- Etter sju måneder ligger butikken 450.000 kroner etter fjorårets omsetning på 7,7 millioner kroner etter sju måneder, sier Sirekrok.
Korona-krisen og stengte hytter medførte tapte inntekter på 1,5 millioner kroner. Nå har de fastboende, hyttefolk og turister lagt igjen en god del kroner. Hun forteller om stort salg av boller, skoleboller, kanelsnurrer og lignende.
Svein Sturla Tonstad, eier av Tonstad Bakeri, forteller også om bedre omsetning i juli dette året målt mot fjoråret. Mye bedre, sier Sturla, men har ikke noen tall å vise til.
Stor kassasuksess i juli for Joker Sinnes.
God omsetning i juli for Høyfjellshotellet.
Sirdal Høyfjellshotell kan også se tilbake på god trafikk i juli. 823 rom eller 38,75 prosent belegg siste måned er bra. De to foregående år var det henholdsvis 627 (2019) og 527 (2018).
- Det gode med årets besøk i juli er at omsetningen er nesten doblet og vi kom ut med 1,8 millioner kroner, forteller Eirik Alexander Petersen, avtroppende hotellsjef.
Ved hotellet er det 10 årsverk, men så trenges det ekstrahjelp i toppsesonger. Hotellet sliter mest med å få kokker til å bosette seg og slå seg ned i Sirdal. Kokker er mangelvare for hele bransjen.
De to kokkene som har vært ansatt i sommer, er på vei ut. Den nye sjefen, Simen Berge er nå på jakt etter nye fagfolk.
Klatreparken Høyt & Lavt har hatt en eventyrlig utvikling i juli.
Sirdal Resort i Tjørhomfjellet har hatt en eventyrlig utvikling i sommer. Fredag passerte de 4.000 besøkende i parken. Øystein Tjørhom, daglig leder, oppsummerer julitallene slik:
- De 25 leilighetene har siden 9. juli vært fullbooket hver natt. 300 prosent økning sammenlignet med 2019. Totalt 450.000 kroner i inntekter.
- Klatreparken har hatt en økning på 86 prosent sammenlignet med fjoråret. 23 dager med over 100 gjester, mot to i fjor. Omsetning på 890.000 kroner.
- Mountain Cart har hatt en økning på 300 prosent, eller 440.000 kroner i omsetning.
- Cafeen har også hatt stor økning, men der foreligger ikke tallene ennå.
Selma Hove Låne og Sindre Brage Johnsen fra Asker spiller sjakk ved Haugen Hytteutleie og Camping.
Ikke alle overnattingssteder har hatt vekst denne sommeren. De som driver med camping for telt, bobiler og campinghytter har savnet utlendingene denne sommeren.
Sageneset Feriesenter har hatt lite besøk og savner utlendingene. Aslaug Nord-Varhaug ved Tonstadli har det samme svaret og sier utlendingene mangler denne sommeren.
John Haugen ved Suleskard Fjellsenter, camping og hytter er noenlunde på likt besøksnivå som i fjor. Men han savner også utlendingene.
Anita Haugen ved Haugen Hytteutleie og Camping har nedgang og skylder på manglende besøk fra utlandet.
Kamil Szuster, som driver Sirdal Hytteformidling med 22 hytter og leiligheter, kan se tilbake på 80 prosent utleie i juli. August ser også tålig bra ut med 50 prosent nordmenn og andre halvpart utledinger.
Etter noen fuktige dager med regn, tørkes klærne på biltaket før avreise fra Haugen.