Torbjørg ”Tante” Haugen, fyller 60 år på søndag 13. september. Hun er for tiden i Molde og jobber for Molde Fotballklubb. Der blir det også en beskjeden feiring, for hun er mer eller mindre i karantene på grunn av korona-pandemien.
- Riktig mat til riktig tid for å få mest mulig overskudd, er bærebjelken i min matfilosofi, sier Torbjørg Haugen i en samtale med Sirdalmedia.
Hun lager mat og koker folk sprekere. Hun er opptatt av riktig kosthold og energimat. Liker å jobbe med de yngste idrettsutøverne for da kan hun ”oppdra” dem til å ta de riktige valgene. De må gis muligheten til å ta gode valg, også i matveien.
- Får de ikke nok næring, klarer de ikke å prestere, verken på skole, under trening eller i konkurranse, sier Torbjørg.
25 år med idrettsutøvere
Torbjørg Haugen i Sirdalsteltet under Blinkfestivalen.
Eventyret med mat og idrett startet i 1995, da Torleiv Idland, hovedtrener for langrenn og skiskyting i Sirdal Ski, ville ha henne med på ”laget” for å lære elevene om riktig kosthold.
Fem år senere var hun kokk for HV-laget (rekrutteringslandslaget). I 2004 hyret Arne Idland, landslagstrener for skiskyting, henne inn for å være med på oppbyggingen til Torino-OL. De første årene kjørte Torbjørg alene med bil, lastet med utstyr og mat, nedover i Europa. Kjekt, men travelt.
230 reisedager
Torbjørg ble ansatt i Skiskytterforbundet i 2008. Da var hun tre år kokk for langrenn under Tour de Ski. Hun hadde også ansvaret for skiskytterne og reiste 230 dager i året.
- Jeg var på farten mesteparten av året. I Ruhpolding, mitt favorittsted, ble jeg gjenkjent. Spesielt i bakebutikken ropte de ansatte, ”hei Tante”, og spurte hvordan hun hadde det, minnes Torbjørg, som trives bra i idrettsmiljøet.
Torbjørg Haugen er med på Sirdalsdagene og steker Sirdalsørret.
Hun var også til stede på OL i Vancouver. Dessuten kan hun se tilbake på 4-5 verdensmesterskap i skiskyting, fra Sibir til Østersund. Til slutt ble hun lei av all reisingen.
I 2009 ble hun invitert til Molde for å holde foredrag for spillerne og lederne i Molde Fotballklubb om riktig kosthold. To år senere fikk hun tilbud av Ole Gunnar Solskjær om jobb, men da svarte hun tvert nei.
Hun hadde også møter med ledelsen i Olympiatoppen om kosthold. De gav da uttrykk for at hun burde få seg en jobb i en fotballklubb for å lære dem mer om riktig kosthold og energimat. Etterpå var de innom kongefamilien på Slottet for et besøk.
Åtte år i Molde
Siste opptreden for Skiskytterforbundet var VM i Ruhpolding i 2012. I mars samme året besøkte hun Molde Fotballklubb og da ble det skrevet en tre års kontrakt. Nå har hun vært der i åtte år.
- Her stortrives jeg. Et eventyr å jobbe her i denne klubben. Gleder meg til å gå på jobb hver dag, sier Torbjørg.
Det er mye jobb, nesten sju dager i uka, men hun styrer det litt selv. Tar som regel fri i desember og er hjemme i huset på Haugen.
Kongelunsj
Under OL i Torino hadde hun Kong Harald til lunsj, mens det i Vancouver var kronprins Haakon som var til lunsj. Under begge måltidene fortalte hun om maten og at fenalåret var fra Kvinen-traktene. Da repliserte Kongen at han hadde vært der under militærtjenesten i Vatneleiren.
Da Torbjørg drev Sirdal tradisjonsmat, pakket hun alltid maten inn med gode historier fra Sirdal, om hvor maten kom fra og hvem som hadde levert den. Det satte publikum pris på.
God ambassadør
Kurs i lefsebaking på Tjørhom Grendahus.
Torbjørg er en god ambassadør for Sirdal, men nå liker hun ikke utviklingen og tonen innad i kommunen. Konflikten mellom nedre og øvre Sirdal er ikke god. Det resulterer i dårlig omdømme og negativ reklame.
- Synes ikke dette er greit, derfor lengter jeg ikke hjem. Vi må heller spille hverandre gode. Vi er bare 1.800 innbyggere. Da må det bli slutt på krangelen og vi må heller jobbe for å bli best sammen, sier Torbjørg Haugen.
Første rype
Torbjørg er datter av Bergljot og Abel Haugen. Rype spiste hun ikke før i voksen alder da faren fyllte 70 år. Rypene skulle selges i hennes oppvekst.
- Min mor var flink til å lage mat, men jeg ville heller være med far ute på gården og i marka. Plukke bær og fiske. Første jobb fikk jeg ved Kvæven Kro og da begynte kokkeyrket å friste, forteller Torbjørg, som tok sin utdannelse som kokk i Kristiansand.
Torbjørg Haugen er fryktelig glad i Sirdal, eller bygda som hun uttrykker det. Men det er vondt å se på krangelen og uenigheten. Noen må ta styring og få slutt på den vonde tonen som dominerer nå mener hun.
Feiringen foregår mer i stillhet. Den store festen med Sirdøler på besøk i ei hytte ovenfor Molde, ble avlyst. Hun må være forsiktig med smitte i disse korona-tider.
Da får hun heller mimre over alle de kjente idrettsstjernene hun har lært opp om riktig kosthold. Ole Einar Bjørndalen, Ole Gunnar Solskjær, Marit Bjørgen, Linda Grubben og Erling Braut Haaland for å nevne noen som har vært rundt grytene til ”Tante”.
Tone Kvinen lærer lefsebaking av Torbjørg Haugen.
Her lages det potetkaker under Sirdalsdagene.
Jæren Forlag har gitt ut denne boka.