I dag kom det fram mange minner. 10 år etter den tragiske ulykken hvor fire tyske familiemedlemmer omkom i et forrykende uvær ved Turistforeningens Taumevasshytte i Sirdal. Slik oppsummerer avgått lensmann Egil Netland i Sirdal dagen etter besøket. Han var leder for leteaksjonen for ti år siden.
Egil Netland og Jon Uleberg fra Politiet, Øvre Sirdal Leitegruppe, Sandnes Røde Kors Hjelpekorps og Speiderne i Ådneram var med inn til Taumevatnet onsdag, der er ei minneplate er satt opp. Fire lys ble tent til minne om de omkomne.
Foto: Egil Netland med minneplaten som er satt opp etter de fire tyskerne som omkom.
Fire lys etter de fire tyskerne som omkom.
- 17. februar 2011 er en dag jeg husker ekstra godt. Da startet leteaksjonen ved Taumevatn. I mitt liv som politi, er tiden før og etter Taumevatn-hendelsen, sier Netland. Han fikk beskjed fra to besteforeldre på skitur med barnebarnet i Taumevatn-området om at de hadde funnet en død person. De hadde oppdaget to skistaver som lå der og startet søk i området. En person – død – ble oppdaget.
Minneplaten som er satt opp etter de omkomne.
Netland rykket ut med en betjent og en person fra Øvre Sirdal Leitegruppe til Taumevatn. En uke med svært dårlig vær var over. Nå var det endelig kommet sol og klarvær. Ingen var savnet i området, men den avdøde ble fraktet ned fra fjellet. Den parkerte tyske bilen på parkeringsplassen i Ådneram hadde Netland merket seg og meldt inn til vakten.
I hytteboka i Taumevatn-hytta fant Netland fire tyske navn som var registrert lørdag 12. februar. De var på vei til Storevatnhytta. Netland fryktet med en gang at den avdøde var en av disse fire. Derfor sa han til betjenten at de sikkert vil finne tre til. Den avdøde hadde samme navn som det som stod i hytteboka og dermed antok Netland at det var en familietragedie. Noen hundre meter unna den avdøde, fant letemannskapene noen sekker og skistaver nærmere vannkanten på Taumevatn.
Da sekker og stistaver ble funnet, oppdaget de en sovepose like ved. Der lå en død kvinne inni. Og etter mer leting ble en tredje person funnet i samme området.
Arvid Tjørhom, Leitegruppa, Egil Torpe, Røde Kors, Ivar Anton Nøttestad, speiderne og Jon Uleberg, politiet.
Navnene ble offentliggjort og de tre omkomne var Gerald Buerger, født 1955, kona Irmgard, født 1956 og deres datter Katrin, født 1978. De var fra Langenau i provinsen Brand-Erbisdorf i Tyskland.
Den fjerde personen ble ikke funnet før 21. mai 2011. Det var forloveren til Katrin. Han ble funnet på et isflak, etter at vannet hadde brutt opp isen. Denne vinteren var det ekstra store snømengder.
Ifølge hytteboka og turister som traff dem, var de på vei til Storevatnet, men har sannsynligvis snudd utpå dagen i det ufysne været. De har nok søkt ly, men har ikke funnet veien tilbake. Naturkreftene var nok sterkere denne gangen.
Netland minnes at familien hadde blitt advart om å gå ut i det fæle uværet. Fotoapparat ble funnet og der var det tatt bilder i krysset mellom Taumevatn og Storevatn.
Deltakerne som var med fra venstre, Ånen Ådneram, Ivar Anton Nøttestad, Egil Torpe, Jon Uleberg, Arvid Tjørhom, Tor-Inge Tjørhom og Egil Netland. Foran Frode Sunde, Anders Tjørhom og Kim Sviland.
Onsdag 17. februar var det ti år siden de tre tyskerne ble funnet døde ved Taumevatn. Det ble minnet med scootertur til minneplaten, som står i krysset ved Taumevatn og Storevatn.
- Redningsaksjoner har det vært mange av i Sirdal. Denne aksjonen har imidlertid satt sine spor, sier Netland som slutter i politiet 1. mars.
Under kaffepausen på Taumevasshytta overrakte Egil Torpe fra Sandnes Røde Kors Hjelpekorps et krus, mens Ivar Anton Nøttestad i Speiderne overrakte et skrin til Netland for utmerket samarbeid.
Åtte snøscootere har lov å kjøre inn i verneområdet.
Egil Torpe overrekker Egil Netland en krus.
Ivar Anton Nøttestad ga et skrin til minne etter mange års samarbeid.
Egil Netland kommer inn til Taumevasshytta med scooter og minnestund.