Når vinterferien for rogalendingene starter til helgen, er det ventet stort innrykk med turister. At det vil komme omkring 15.000 turister til Øvre Sirdal den kommende uken er ikke uventet, til tross for usikkerhet om vær og føre. Dagsbesøkende vil nok se vær og føre an før de tar turen.
- Alle besøkende er hjertelig velkommen til å handle hos oss. Vi følger smitterådene og reglene og har kundevert i døren til å dirigere «trafikktoppene», sier Gerd Madland, daglig leder av Joker Sinnes.
- I julen hadde vi like mange turister som var i fritidsboligene og kommuneoverlegen ga oss ros for hvordan vi behandlet kundene og ordnet køen.
GP eller Joker Sinnes kan ha 40 personer inne i butikken samtidig. Ved frukt og brødhyllene dannes det gjerne kø, da holder vi igjen på utsiden til de handlende har kommet lenger inn i butikken.
- Hvis kundene er like flinke til å følge regler og restriksjoner, vil dette gå greit, sier Gerd Madland og henviser til smittevernsrådene:
- Dere gjør en særdeles god jobb med å sprite dere på hendene før dere kommer inn og skal handle.
- Meteren har krympet noen helger. Vær grei å hold en meter avstand.
- Kom 1-2 personer per gruppe/husstand.
- Ha kontroll på barna dersom de må være med på handleturen.
- Hold deg hjemme dersom du føler deg syk.
- Følg skiltingen slik at alle går samme vei.
- Ta praten med kjente på utsiden slik at det ikke stopper opp inne i butikken.
- Pakk varene lengst mulig borte fra kortautomaten.
- Fortsett å respektere kundeverten i inngangen og husk at disse tiltakene er til det beste for deg selv og de rundt deg.
- Berør minst mulig. Unngå å ta på varer du ikke skal kjøpe og bruk kort når du skal betale.
Foto: Turistene er velkomne til å handle hos Joker Sinnes, sier Gerd Madland.
Hotellet har ledige plasser til vinterferien.
- Vi har booket godt femti prosent av 65 rom i vinterferien, med litt bedre belegg i helgene, sier Simen Berge, daglig leder ved Sirdal Høyfjellshotell.
Berge sier det har vært litt forskjellig denne vinteren. Tre helger i januar ble ødelagt av uværet «Frank» og alkoholrestriksjoner i restauranten. De to første helgene i februar, var det knallvær og fullbooket fra lørdag til søndag.
Sirdal Høyfjellshotell sliter med å få fagfolk, spesielt kokker og servitører. Nå er det ansatte en kjøkkensjef til etter vintersesongen, i tillegg til noen som engasjeres for kortere perioder.
- Et stort problem for Sirdal å få fagfolk til å bosette seg her oppe, sier Berge.