Det er alltid fint vær og godt føre under vinterferien, skrev Ole Kristian Dahle på Facebook, etter at Sirdalmedia hadde skrevet om utsiktene til årets vinterferie.
Dahle var ikke helt sikker. Han hadde ikke fakta da han slengte ut påstanden. Han la til at han hadde hyttebøker siden 1956. Det pirret vår nysgjerrighet og derfor oppsøkte vi Dahle på hytta i Tjødnestøl-området like ovenfor parkeringsplassen i Ålsheia. Stølstjønnvatnet ligger like nedenfor, sammen med Forsbergløypa.
Det var foreldrene til Ole Kristian, Hardis og Kristian Dahle, som bygde hytta i 1956. De kjøpte tomten i 1944. Før de bygde, holdt de til i Svåbergstølen på nordsiden av Valevatnet. Stølen ble oppdemmet og forsvant på slutten av 1960-årene, da Kraftselskapet startet med utbyggingen.
- Min mor var skriveføre og hver gang vi besøkte hytta ble hytteboka flittig brukt og detaljer ble notert, minnes Ole Kristian og legger til at skjøte på tomta ikke ble ordnet før på 1970-tallet.
Transporten til Sirdal på den tiden var grusveier. Humpede og smale veier. Hunnedalen om sommeren og Gyadalen vinterstid. Ikke av beste kvalitet. Ole Kristian forteller at av og til om vinteren ble brøytingen stoppet på Tjørhom. Da var det hest og slede inn til Svåberghytta. Kjekke minner man husker tilbake på.
- Først opplevde vi kraftutbyggingen til Sira-Kvina Kraftselskap på 1960-1970-årene. De siste 20 årene har det foregått en fenomenal hytteutbygging. Litt av en utvikling for Sirdal. Da vi startet å reise til dalen, var det svært fattige kår, sier Ole Kristian Dahle.
Foto: Ole Kristian Dahle med hyttebøkene.
Ole Kristian og Else Bergljot har tatt godt vare på hyttebøkene fra 1956.
Nå har familien, Else Bergljot Aastein Dahle og Ole Kristian Dahle, åtte hyttebøker. Der er det notert detaljer om barn, to døtre og fem barnebarn.
Ole Kristian hadde en bror og en søster og om sommeren fiske de i Stølstjønnvatnet. Da kunne man få en del ørret. På slutten av 1960-tallet kom utbyggingen av Ålsheia.
- Alt vi gjorde ble notert, sammen med mat og aktiviteter. Hvor fant vi vann, ved og hvor tømte vi toalettet. Så er det notater om parafin og primus. Været var også alltid et viktig tema.
Ole Kristian og Else Bergljot har fortsatt i samme sporet, med å skrive mye og detaljert, i hyttebøkene.
Særlig barn og barnebarns aktiviteter ble fulgt nøye opp. Dette har de senere brukt til sanger og taler i konfirmasjoner. Bøkene har vært til stor hjelp i den sammenhengen. De fungerte nesten som en dagbok.
Ole Kristian ser ofte i de gamle hyttebøkene for å finne fakta.
Det samme om strømmen som kom til hytta i 1999. Vann og avløp fikk de innlagt i 2008. Da var de noen naboer som dannet Stølstjønn vann & kloakk AS, med en aksje hver. Høsten 2020 fikk de innlagt bredbånd og med WiFi kunne hytten brukes som hjemmekontor.
De innrømmer at det ikke ble så mange langturer sommerstid, som det ble om vinteren. Da gikk de som regel nordover og krysset Valevatn og gikk i det flotte terrenget på nordsiden.
- Ikke alltid det beste føret og på ettermiddagen kunne det gjerne bli slush. Da tok vi plastposer over skiskoene for ikke å bli bløte og kalde på beina. Det fungerte greit, sier Else Bergljot.
Sirdalsløpet på skjærtorsdag og Degevasstreffet på langfredag var årlige begivenheter som en var med på. Begge er nå for lengst blitt pensjonister og denne vinteren har de tilbrakt mye tid på hytta. Ole Kristian har avviklet sin legepraksis på Løkkeveien i Stavanger, som han arvet etter sin far.
En av de første hyttene som ble bygget ved Tjødnestøl-området.