Nå har jeg forstått at det er noe veldig spesielt å være en del av Outdoor College. Jeg er stolt av å være her. Vennene mine sitter i klasserommet, og jeg får padle her, sa Anton til Günther Hoffmann, eier og driver av den tyske internatskolen ved Lunde skole i Sirdal.
- Disse ordene fra Anton gjorde godt og gikk rett i mitt hjerte, forteller Hoffmann, etter å ha vært på kajakktur med 32 elever fra Frafjord camping (søndag 15. august) til Lysebotn (fredag 20. august).
Første del av turen var øvelse på campingen. Da var det gjennomgang av rutiner og sikkerhetstrening med kajakkene, før en kunne legge ut på denne lange turen. Deltakerne hadde med seg proviant, soveposer, liggeunderlag og telt. Derfor ble det mye volum på kajakkene. Da de slo leir, var myggen den verste fienden enkelte kvelder.
- Vi hadde varierende værforhold med regn, vind og sol. Det ga oss også svært varierende lysforhold. Lysefjorden viste seg fra sin beste side, sier Hoffmann.
- Uregelmessig vær gjorde at elevene måtte passe på klær og utstyr slik at det ikke ble vått. En flott læring.
Foto: Flotte motiver med kajakk, vannet, sjøen, fjellet og lysforholdene.
Elevene padlet sammen innover fjorden.
De to første dagene av turen var tøft for mange elever på grunn av tanken om korona. Spesielt sosialt ved å bo så tett sammen. Men det avtok etter hvert og ingen er blitt smittet. Da ble det mer fokus på naturen og opplevelsene underveis. Elevene, både guttene og jentene, er 14-15 år. De skal bo hjemmefra i 11 måneder.
Hver elev hadde i oppgave å konsentrere seg om en plante eller et dyr. Ved hjemkomsten til skolen skal hver elev da finne ut mest mulig om den planten eller det dyret de har valgt. De må så skrive en fortelling som vil bli presentert i plenum på skolen. Det er viktig å skrive og fordype seg i det vedkommende har valgt. Det vil være en lære for alle elevene.
- Vi vil gjerne at elevene ved skolen vår skal bli bedre kjent med naturen. Hvordan syklusen, årstidene og livet i naturen oppfører seg. Vi må ikke ødelegge naturen, men ta vare på den, sier Günther Hoffmann.
Plaskregn var en god læring for elevene.
Fra Frafjord til Lysebotn er det 60 kilometer. Siden de skulle forflytte seg daglig var det mye rigging morgen og kveld, da de kom til nye teltplasser. Fire til seks timer gikk med daglig til padling. Noen kraftige regnbyger fikk de underveis, men det var bare en fin opplevelse, ifølge Hoffmann.
Med kajakk kommer de nære sjøoverflaten, og i løpet av uken var det en del sel og kobber som var oppe og besøkte dem nokså nært.
Her har det slått leir for kvelden.
Skolen på Lunde markedsføres i hele Tyskland og elevene kjenner ikke hverandre når de kommer til Lunde. Opptaksprøven foregår i en uke i mai. Da må de være med på padling, seiling og vandring i Nord-Tyskland, et sted mellom Kiel og Flensburg.
Skoleprosjektet ble realisert med hjelp av skolens gode sirdalsvenn, Odd Kvinen. Han er en kjent friluftsmann og eier av Sirdal Huskyfarm. Odd sier at dette er å lære et godt, gammeldags friluftsliv. Sette pris på naturens verdier og respektere den.
Samling om kveldene var naturlig etter at telt og utstyr var på plass.
Skolen har et nært samarbeid med Sirdal Huskyfarm. Florian Sandfort er en av lærerne, han har tatt bachelor i sosial pedagogikk om dyr. Han underviser hver uke åtte elever om dyr, teori og praksis ved Huskyfarmen. Et populært fag. Noen elsker hunder og har praksis fra før med dyr, mens andre kommer med blanke ark. Etter 11 måneder elsker alle elevene hundene til Odd Kvinen.
Denne helgen har det vært mye rydding på skolen. Utstyret er vasket og tørket for å få bort saltvannet. Det samme har vært tilfelle for de private klærne. Nå er de klar for vanlig skolegang og å starte med hundeopplæringen ved Huskyfarmen.
Vakkert motiv og fantastiske lysforhold.