Hyttemarkedet i øvre Sirdal er mer «varmt» og intenst enn det har vært noen gang. Jakten på nye og brukte hytter fortsetter. Aktiviteten blant utbyggerne er «all time high». Nå melder flere firmaer om fullbooket aktivitet for 2022.
Sirdal kommunes byggeavdeling melder om rekordår. Foreløpig er 152 nye fritidsboligenheter godkjent i år. Dessuten ligger 20 mottatte søknader til behandling. Etter dette blir det totalt 4.650 fritidsboligenheter i kommunen.
Foto: Tor Sigve Vik planlegger nye hytter.
Saksbehandler Marit Røe.
- Det går mot rekordår. Kan aldri huske at vi har hatt slik pågang. Administrative tiltak har passert 760 saker, mot 605 saker i fjor, sier Marit Røe, saksbehandler i Sirdal kommunes byggeavdeling, til Sirdalmedia.
Røe opplyser at det daglig er stor pågang på telefonen, hvor hytteeiere sjekker muligheter for utbygginger i en eller annen form.
- Det er positivt med henvendelser, men det tar ufattelig mye tid. Jeg synes det er veldig positivt at publikum sjekker på forhånd. Mange reguleringsbestemmelser kan stoppe eventuelle tiltak, selv om det ikke er søknadspliktige tiltak, opplyser Marit Røe.
Statistikken for godkjennelse av fritidsboliger de siste årene er:
2014: 69
2015: 79
2016: 74
2017: 119
2018: 75
2019: 137
2020: 96
2021: 152 (foreløpig)
Høy byggeaktivitet ved Brendehei.
Prisrekord
Eiendomsmegler Dan Chruickshauk i EM1 Sr-Bank opplyser at han har solgt 10 brukte hytter i september. Han kan fortelle om flere prisrekorder. De fleste hytter går over prisantydning.
Noen eksempler er vertikaldelt hytte i Tjørhomfjellet (59 kvm BRA). Solgt for 3.600.000 kroner etter prisantydning på 3.390.000 kroner. Leilighet med hems i Sinnestunet gikk for 3,2 millioner kroner (57 kvm BRA). En Ålhytte i Fåråsen var priset til 3.850.000 kroner, men ble solgt for 4.250.000 kroner. Karteklatten 17 i Åsen/Nesset-området ble solgt for 5,6 millioner kroner.
- Hvorfor denne interessen ?
- Tilgjengelighet og kort vei fra Stavanger-regionen. Øvre Sirdal er i tillegg blitt en helårsdestinasjon. Nå er det tilbud hele året, sommer som vinter, og det legger publikum merke til, sier Chruickshauk. Han legger til at nye spisesteder og forretninger gjør det enda mer attraktivt.
Utbyggerne holder et høyt nivå med bygging av nye hytter.
Utbyggerne
Prisene på materialer har galoppert det siste året. Dette har også medført forsinkelser med mangel på leveranser og kapasitet. Laminerte dragere er et eksempel. Prisstigningen på materialer utgjør mellom 400.000 – 600.000 kroner på ei hytte, alt etter størrelser. Det bekrefter både utbygger Tor Sigve Vik i Sinneshyttå og tømrermester Roy Hegre.
Begge selskaper kan bekrefte at de nesten er fullbooket med arbeid for neste år. De har aldri opplevd maken til pågang og interesse for nye hytter og generelt arbeid med utvidelser og tilbygg som Hegre for det meste tar seg av.
Vik har nå 11 nye hytter på gang. Han har aldri hatt så mange byggeprosjekter samtidig. Det er i den øverste prisklassen fra 8 millioner kroner og oppover.
Neste høst vil Sinneshyttå og Solhytten legge ut tomter for salg i Hoppmannsknuten, feltet som ligger i nærhet av restauranten Slottet. Det blir enda mer eksklusive hytter, med høyere nivå på materialer og utstyr. Både Tor Sigve Vik og Njål Østerhus i Solhytten tror det er marked for enda dyrere og mer eksklusive hytter.
Laila Helleberg ved Soleiknuten forteller at seks nye kontrakter ble undertegnet i september. Da er 31 fritidsboligenheter solgt.
Det graves og sprenges som aldri før. Alle utbyggerne vil få reist sine planlagte hytter og tettet dem før vinteren kommer. Da blir det full aktivitet innendørs med ferdiggjøring. Det gjelder å utnytte hele året. Sirdal er mer attraktivt som turistmål enn noen gang.
På Soleiknuten er det stor aktivitet for tiden.