Speidernes Frikvarter i Ådneram passerer i år 40.000 overnattinger. Det er ti år siden hytta ble tatt i bruk og lørdag markeres jubileet med åpent hus. I løpet av disse årene er bygget fylt med forskjellige aktiviteter; beredskap, speiderturer, klasseturer, teambuilding, leirskole og mye annet.
- Dette året er det høy aktivitet og vi kommer til å passere 300 dager med aktiviteter. Neste år er det booket for 350 aktivitetsdager, sier Ivar Anton Nøttestad, prosjektkoordinator for Frikvarteret. Han er også primus motor for denne etableringen og den høye aktivitet som skjer i hytta.
Foto: Frikvarteret ligger flott til rette i Ådneram.
Høy aktivitet gleder Ivar Anton Nøttestad.
Speidere på tur og overnatting er kjent. De hadde i mange år beredskap for turistforeningen i Ådneram. Men i 2003 fikk de et enestående tilbud av Ånen Ådneram om å bruke noen tomme brakker til overnatting og beredskap. Brakkene stod tomme vinterstid. I november 2007 forsvant brakkene, men da kom Ådne Ådneram på banen og tilbød to hytter der hvor Frikvarteret er reist nå.
- Vi trivdes i Ådneram og nå hadde vi to valg. Enten lage en liten beredskapsstasjon for seks personer, eller bygge en større hytte med plass til speidere og større aktivitet ved utleie. Vi satset på det siste, sier Nøttestad.
Byggesøknad ble sendt Sirdal kommune i januar 2010. I september 2010 var speiderne i gang med grunnarbeidene og grunnstein ble lagt ned. Den nye hytta ble tatt i bruk i november 2011.
Solhytten ved Østerhus hadde byggearbeidene av Frikvarteret. Speiderne sørget for dugnad på alle fagområdene som rørlegger, elektriker, malingsarbeid og ventilasjon. Flere tusen dugnadstimer ble lagt ned i denne perioden.
Resultatet ble en hytte på 800 kvadratmeter bruksflate, inklusive garasjeanlegget. Den har 36 sengeplasser. Den gang kostet hytta 12 millioner kroner. Mesteparten er betalt ned nå, sier Nøttestad og takker SR-Bank 1 for et godt samarbeid og god støtte.
- Vi er svært stolte av dette byggverket. Det samler speiderne fra Stavanger-regionen til Egersund. For å holde bygget i orden trengs det fortsatt mye dugnadsinnsats. Det er også tre årsverk ansatt på hytta, hvorav to på heltid og resten deltid, sier Nøttestad. – Økonomisk går det rundt og vi klarer å holde våre forpliktelser.
Det viktigste for speiderne er å holde beredskap og tilby førstehjelp i første omgang til det kommer mer profesjonell hjelp, hvis det er nødvendig. Nå starter helgevaktene fram til og med påsken.
Viktig er det også å tilby speideraktiviteter for barn og unge. En base for friluftsliv. Speiderne har også godt samarbeid med Frilager og kan tilby sykler og kanoer til leie sommerstid, mens det om vinteren tilbys langrennsski.
Sykler er populært sommerstid.
Når det skjer redningsaksjoner, er Frikvarteret i nordre del av Sirdal basen for redningsledelsen. Samarbeidet med de øvrige redningsenhetene, så som Røde Kors, Norsk Folkehjelp, Øvre Sirdal Leitegruppe, politiet, kommunelegen og redningshelikoptrene er utmerket. Speiderne har ikke egen ambulanse, men de kan tilby førstehjelp.
Landingsplass for det nye SAR Queen redningshelikopteret er bygget utenfor hytta.
- Vi prøver å ha en god tone og være på lag med innbyggerne og hytteturistene. Det er viktig og innimellom må vi ha en del øvelser for å være forberedt til utrykninger. Som regel kommer de i dårlig vær, sier Ivar Nøttestad, som er en ivrig deltaker ved alle lete- og redningsaksjoner.
Frikvarteret er blitt et landemerke i Ådneram, som betyr mye for Sirdal. En viktig plass hvor du kan få hjelp.
Leteaksjoner blir ofte ledet fra Frikvarteret. Her fra en aksjon sist vinter med Ivar A. Nøttestad (fra venstre), politiets innsatsleder, Kim Flakstad og en representant fra Røde Kors.