Dette er drømmejobben for en sportsidiot og kritisk «sofasjåar». Permisjon i tre uker fra Sirdal Videregående skole og sportssjef i Sirdal Ski, for å følge yndlingssporten min, samtidig som jeg skal kommentere for Dicoverysport +, sier en fornøyd Roger Grubben på telefonen fra Nydalen i Oslo.
Dessverre ble det ikke Kina-tur. Ledelsen satte en stopper for det like før lekene skulle starte. De tok ikke sjansen på at medarbeidere skulle bli smittet med korona i Kina og få 21 dagers isolasjon. Da er det bedre å sitte i et studio i Nydalen.
- Blir noen av oss smittet eller får korona, er det fire dagers isolasjon på hotellrommet og da kan man kommentere derfra. Planene er lagt i detaljer hvis noe skulle inntreffe under de to intense ukene OL-programmet varer, sier Roger.
Etter at skiskytterlæreren fikk forespørsel i september har han trent, sammen med programleder Ingrid Sørli Glomnes, på noen World Cup øvelser på Eurosport.
Roger fikk beskjed forrige mandag at det ikke ble tur til OL i Beijing. Da ble planene endret. Nå er studio bygget opp med seks dataskjermer og to TV-skjermer. Roger følger tre dataskjermer med timing og en TV-skjerm for sendingen.
Ingen lett oppgave
- Under lørdagens sending av stafetten var det full konsentrasjon. Å følge med på alle skjermene, samtidig som du skal prate og komme med «vettuge» kommentarer, er ingen lett oppgave, sier Roger.
Foto: Lørdagskvelden måtte ekspertkommentator, Roger Grubben være med på kveldssendingen i TV og forklare stafettsuksessen og alle problemene.
Roger Grubben og Ingrid Sørli Glomnes trives som kommentatorer for skiskytterkonkurransene.
Roger og Ingrid, sammen med Lars Berger, er spent på produksjonen når de individuelle sendingene starter. Første øvelse blir mandag. Det er lettere å følge stafetter, enn individuelle løpere og utviklingen av løpet.
- Er det kjekt ?
- Overraskende artig. Det er et privilegium for en sportsidiot. Her kommer nye utfordringer på løpende bånd og det er utviklende i seg selv. Nå har jeg gått inn i en «OL-boble» og der skal jeg være til 20. februar, sier Roger Grubben som sammenligner dette med et maraton-løp.
Når Roger ikke får være til stede på skistadion som planlagt, må han bruke alle sine kanaler via telefon for å få informasjon fra løpere, trenere og andre miljøer. Det hadde vært lettere for Roger å være til stede på skistadion og fått møte miljøet på nært hold.
Bosatt på Sinnes
Roger Grubben (52) har vært lærer ved Sirdal Videregående skole siden 1994. Han kommer fra Hattfjelldal. Roger har utdannelse som faglærer i idrett, samt grunnfag i psykologi. Han er gift med Linda Tjørhom, nå Grubben, de har tre barn og er bosatt på Sinnes.
Roger er et meget viktig trekkplaster for skolen på Tonstad, når nye elever skal velge skole og utdannelse. Han har ansvaret for årsplanen ved skolen, hvor det er fem lærere/instruktører som har ansvar for skiskytterne og langrennselevene.
Det siste året har skolen markedsført seg som «Førstevalg Sirdal». Det har gitt god respons og dette skoleåret er det et bra kull, der 15 av de 23 nye elevene er skiskyttere.
Roger Grubben ble i november årets trener i Agder og var nominert for sin sentrale trener-rolle for skiskytter Marte Olsbu Røiseland. Hun kom til skolen i 2006 og var elev i tre år. Hun ble boende i kommunen ytterligere fire år. De har holdt sammen siden hun var elev ved «Skigymnaset» på Tonstad. Grubben har trent og coachet Marte i 15 år av hennes karriere. Dette var bakgrunnen, ifølge Gjermund Nesland, administrativ leder/prosjektleder, for Olympiatoppen Sør. Siste oppdrag for Roger var en samling i Ramsau i begynnelsen av oktober.
Kommer fra Hattfjeldal
Roger var norsk landslagstrener for herrelandslaget 2002-2006, og fortsatte å samarbeide med Ole Einar Bjørndalen etter at han ga seg som landslagstrener. Grubben gjorde comeback som landslagstrener i 2012 og fortsatte til 2014.
Utgangspunktet for Roger Grubben er at han har inngående kjennskap til skiskyting gjennom sin karriere som utøver og trener.
- Nå sitter jeg på den andre siden og skal formidle. Fagstoffet kan jeg, og jeg har øvd meg litt på sendingene fra Oberhof på Eurosport i januar. Det gikk bra, og nå er det bare å ta det videre til mange flere seere enn Eurosport hadde, sier Roger til lokalavisen i Hattfjelldal, «Helgelendingen».
På direkte-sendingene er det full konsentrasjon. Før og etter sendingene skal du hanke inn bakgrunnsstoff og informasjon om løpere og annet interessant stoff for lytterne. Ingen ni til firejobb.
Programmet for skiskyting OL i Beijing (øvelsene går klokka 10 norsk tid):
7. februar: 15 km for kvinner
8. februar: 20 km for herrer
11. februar: 7,5 km sprint for kvinner
12. februar: 10 km sprint for herrer
13. februar: 10 km jaktstart for kvinner og 12,5 km jaktstart for herrer
15. februar: Stafett for herrer
16. februar: Stafett for kvinner
18. februar: 15 km fellesstart for herrer
19. februar: 12,5 km fellesstart for kvinner