Om ei uke starter lemmesesongen for fullt. De 205 vinterfora sauene skal etter planen føde 405 lam, sier Wenche og Tore Kvæven på Kvæven, da vi besøker dem i sauefjøset. Like utenfor kjører tråkkemaskinen og vedlikeholder løypene med spor mellom Haugen og Kvæven Bygdetun.
Wenche og Tore startet med sauedrift i 2014. Da ble det anskaffet 190 sauer. En litt gammel besetning. I fjor var det en stor utskifting og 58 sauer er nå ett-åringer denne våren. De skal etter planen komme med 1,7 lam i gjennomsnitt.
Åtte lam kom for noen dager siden. Det var væren som kom seg over til sauene litt for tidlig. Kvæven bruker den naturlige paringsmetoden, men under kontroll av eierne.
Foto: Wenche og Tore Kvæven har allerede fått åtte lam.
Wenche må til med morsmelkerstatning til et kopplam.
- De første lammene krever morsmelkerstatning. I løpet av en sesong, er det 15-20 lam som trenger slik erstatning og det blir litt mer travelt når vi må gi dem manuelt med flaske, sier Wenche. Og med det samme de kommer inn døra, begynner de å bekte for å få oppmerksomhet og for å få melk.
Sauene ble klippet i begynnelsen av mars. Det er en skotte som kommer på besøk for å klippe sauene. Han tar seg også av lysingen og sjekker hvor mange lam som kommer.
Rasen som finnes på Kvæven er norsk farget spelsau. En hardfør og god rase mener Tore, som også innrømmer at det er et par andre sorter som prøves.
- I fjor høst beholdt de 25 lam som ble levert til Nyyyt for viderebehandling for salg hjemme. Pinnesteik ble svært godt mottatt og vi ble fort utsolgt, sier Tore som vil doble antall lam for viderebehandling dette året.
- Foruten pinnesteik vil vi satse på lår, bog, skank, sadel og koteletter for å nevne noe av det vi vil satse på, sier Wenche.
Fjorårets sesong hadde lammene en gjennomsnittlig slaktevekt på 18 kilo. Det er cirka 38 prosent av lammet. Det bør helst være over 40 kilo når det sendes for slakt. Det er det ideelle.
Foring er viktig nå like før de skal lemme. Det gjelder fór fra rundballer og kraftfor. Dette må tilpasses hvor mange lam den enkelte sauen forventer å få. Jo flere lam, jo mer og bedre fór.
Når snøen forsvinner og lemmingen er over, blir saueflokken jaget innover til Degveien. Så bærer det til fjells, på nordsiden av Valevatnet, i begynnelsen av juni. Der skal de være til første helg i september, for da skal heiegjeter Cato Sinnes samle sauene og lammene.
Når lemmesesongen starter for fullt, rett over påske, tar både Wenche og Tore tre ukers permisjon fra jobbene sine. Begge er lærere. Da går de på skift i sauefjøset og følger fødslene på nært hold og hjelper til hvis det er nødvendig. Da er det godt å få noen timers søvn i egen seng innimellom øktene.
Etter påske blir det tre uker sammen med sauene i sauefjøset.
I Sirdal kommune er det nå registrert 3.500 vinterfora sau. Dette antall har det vært de siste fem-seks årene, forteller Tor Arne Liland, nestformann i Sirdal Bondelag.
- Men så har det forsvunnet 10-12 småbruk de siste årene. Jeg regner med at Sirdal leverer omkring 90 – 100 tonn sauekjøtt i året, sier Liland, men legger til at det er plass til flere.
Ifølge Liland er det viktig å opprettholde jorda og kulturlandskapet, ellers forfaller det fort og en mister verdifull landbruksjord.
Litt vanskelig å bære to lam alene, sier Wenche.
- Norsk landbruk er inne i en meget kritisk fase nå, både når det gjelder matproduksjon og ikke minst beredskap. Dette er blitt sterkt fokusert på det siste året med økt pris på strøm, diesel, kunstgjødsel, kraftfor og andre varer. En tredobling siste 12 måneder, sier Liland.
Torbjørn Fjermestad, avtroppende formann i Jæren Smalalag, nikker og er enig med Liland. – Det er mange som teller på knappene nå om de skal avvikle hele dyrebesetningen.
45.000 sauer og lam beitet i Sirdalsheiene i fjor sommer. Fjermestad regner med at det vil bli like mange denne sommeren.
Etter at brødrene Ola og Hallvard Oftedal fra Oltedal har overtatt heiegjeterjobben til Torleiv Lye i Suleskardheiene, vil de ikke lenger drifte dyrene til Kvævemoen men til Roskrepp, hvor en stor plass er bygget opp for saueskiljing.
Heiegjeterne for Sinnes og Fidjeland vil imidlertid benytte seg av Kvævemoen fortsatt med sine dyr.
Wenche koser og klapper på sauene.
Kraftige sauer som venter tre lam.