De siste årene har det vært frafall i barneidrett. Vi merker det både i skiskyting og langrenn. Derfor tror jeg det er viktigere med engasjement og ildsjeler i klubbene, enn gode anlegg, sier Arne Idland, sports- og pressesjef for Blink 22, til Sirdalmedia.
- I Sandnes sentrum legger vi opp til en Kidkamp. Der vil 3.000 – 3.500 deltakere prøve seg på rulleski og skyte med lasergevær. Alle får premier.
Idland er opptatt av å starte med de yngste og få dem tent på denne idretten. Korona-pandemien og de restriksjoner det medførte, har ført til frafall.
Under konkurransene Lysefjorden Opp, som starter onsdag, er det ventet cirka 600 utøvere, av disse cirka 250 eliteløpere.
På Ålgård, på torsdag, er det forventet nærmere 400 deltakere og i Sandnes sentrum fredag og lørdag nærmere 1.000 deltakere.
- Vi håper på stor publikumtilstrømming alle dagene. I 2019 var 100.000 tilskuere på arrangementer, dag og kveldskonserter. Vi håper på like god oppslutning dette året, sier Idland.
- Jeg er glad for at vi slipper all testingen dette året, med restriksjoner. Det er enklere nå uten restriksjoner, men er du syk så hold deg hjemme, er Idlands råd.
Sommerfestivalen har aldri hatt flere nasjoner eller et sterkere startfelt enn i år. 21 nasjoner stiller til start i det 17. Blink-arrangementet.
Det gjenspeiles i både rekordmange nasjoner representert, et uhyre sterkt startfelt og deltakerrekord på nesten alle konkurransene i Blink22.
- Vi har rekordpåmelding i senior- og eliteklassene til nesten alle konkurransene. Til Lysebotn Opp staking og Blink Classics er det mye større deltakelse enn før, sier primus motor for sommerskifestivalen Arne Idland, til Langrenn.com.
Dette til tross for at russerne, som normalt stiller med mange og sterke utøvere til sommerskifestivalen, ikke er med i år.
Som vanlig stiller de norske og svenske landslagene sterkt, og de fleste av elite- og rekruttlandslagsløperne er påmeldt til Blink også i år.
Videre trekker Idland fram at det kommer flere utøvere fra Mellom-Europa enn på lenge, også sammenliknet med tida før koronapandemien. Årets Blinkfestival trekker utøvere fra totalt 21 nasjoner.
- Vi opplever enorm pågang og interesse fra land i de store Mellom-Europeiske nasjonene Tyskland, Frankrike og Italia, men også Nederland, Østerrike, Slovenia og Tsjekkia.
Dessuten er Idland glad for å se en sterk tropp også fra land utenfor Europa.
- Bare fra Kina kommer det 28 løpere i år, inkludert sprintkanonen Qiang Wang som hevdet seg både i OL og verdenscupen i vinter, sier Idland.
Andre ikke-Europeiske nasjoner som er representert er Japan, USA og Canada.
- Det er veldig viktig for langrenn som sport at det ikke bare er utøvere fra Norge, Sverige og Finland som deltar. Mellom-Europa er viktig, men også land utenfor Europa, spesielt når russerne ikke er med, poengterer Idland.
Disse nasjonene er representert på Blink22:
Norge, Sverige, Finland, Storbritannia, Nederland, Tyskland, Sveits, Østerrike, Frankrike, Andorra, Spania, Italia, Polen, Slovenia, Tsjekkia, Latvia, Estland, Kina, USA, Canada og Japan.
Sterk vekst blant damene
I løpet av de siste tre-fire årene har andelen damer i senior- og eliteklassene økt ekstremt.
- Da vi arrangerte Blink Classics for første gang i 2016 var det tre eller fire damer med der. I år er det over 40 damer, sier Idland.
Langløp eksploderer
Blink Classics, langløpet som ble lagt inn i Blinkfestivalen for første gang i 2016, har hatt en enorm utvikling.
Parallelt med veksten i langløp generelt og deltakelsen i Blink Classics, har også interessen for stakeutgaven av Lysebotn OPP tatt av. Nå er det også verdenscupløpere som melder seg på i den klassen av motbakkerennet.
Idland tror økningen skyldes flere faktorer, som alle til en viss grad henger sammen.
- Deltakerrekordene er jo et resultat av at flere driver med langløp og satser på langløp. Men det skyldes nok også at langløp er blitt en viktigere del av langrennssporten og at det er generelt større interesse for langløp. Det ser vi på deltakelsen på langløp generelt men også på det at flere verdenscupløpere vil gå langløpet vårt, sier han til Langrenn.com.
Idland lar seg dessuten imponere over løpernes styrke.
- Det er faktisk ikke stor forskjell på de tidene de leverer i stakerennet sammenliknet med fristilutgaven av Lysebotn OPP.