Raspeball, raspekake, potetball, klubb, kompe eller komle… Kjært barn har mange navn. Og det er vel slik at du må oppdras til dette potetballet fra barnsbein av, for å drømme om retten resten av livet?
Torsdag er komledag. Enten du lager dem hjemme eller kjøper retten ute på kafe eller restaurant.
Foto: Simen Berge prøvesmaker komlene.
God komlemiddag med kålrabistappe, pølse, lammekjøtt, komler, baconfett og melk.
Tradisjoner er noe vi ønsker å ta vare på. Sirdal Høyfjellshotell har også tatt vare på denne tradisjonen. Ikke lenge etter åpningen av hotellet på slutten av 1980-årene, startet de med komlemiddag. Først torsdagen i vinterferien. Da måtte du bestille bord i god tid på forhånd, sier Simen Berge, daglig leder ved hotellet.
Siden er det blitt skjærtorsdag i påskeuken. Og nå sist, er torsdag i høstferien kommet med på denne tradisjonen.
- I vinterferien lager vi over 300 komler, mens vi i høstferien nøyer oss med 100 komler, sier Berge.
Det er mye «håndarbeid» som følger med en komlemiddag, hvis en skal følge grunnoppskriften. Det gjør de på hotellet. Alle poteter blir skrelt for hånd. Deretter er det rasping, før det blandes med hvetemel, byggmel og salt (se oppskriften lenger nede).
Kokken Bereket F. Amdemariam er fornøyd med retten.
Kokken Bereket F. Amdemariam skreller først potetene og lager komlene. Deretter steames lammekjøttet i tre timer og så brukes kraften sammen med kjøttkraft til å trekke komlene i. Så lages kålrabistappe, før pølser og poteter varmes rett før servering.
- Jeg må alltid innom kjøkkenet og prøve komlene før de serveres. Komler er jeg oppvokst med fra Bryne og der hadde vi tradisjon å gå og spise komler på Time stasjon, sier Berge.
Servitøren Tore-Bjørn Gundersen, som er veteran på huset, forteller en god historie fra 1990-tallet. Strømmen ble plutselig helt borte og mange gjester hadde bestilt bord for å spise komler i vinterferien.
- Da var gode ideer verdifulle. Alle gassbluss ble organisert på plassen og komler ble laget på gass og spisesalen hadde bare stearinlys. En kveld som ikke glemmes så lett, minnes Gundersen.
Maten serveres i store vannbad.
Vi hadde komlemiddag og den smakte fortreffelig. Men maten kunne godt vært litt varmere. Vannbadene klarer ikke holde godt nok på varmen. Her i Sirdal kan de ikke skylde på dyr strøm heller, for næringslivet får strømmen for bare 25 ør pr kWh. Derfor, skru opp varmen og server maten varmere.
Disse vannbadene klarer ikke holde på varmen godt nok.
Tradisjonsrik oppskrift fra Rogaland.
- Skrell potetene og rasp dem på et rivjern. Tilsett mel og salt.
- Form komlene med store spiseskjeer og legg dem i kokende kjøttkraft eller salt vann. Det er viktig at krafta koker, ellers kan komlene klumpe seg.
- Kok komlene minst én time – helst lenger – gjerne med dott inni (bit av svinetalg, flesk eller morrpølse).
Serveres med gulrot, kålrot, lammekjøtt, pølser, salt kjøtt, sirup, brunost – eller rett og slett bare en god klump med godt kaldt smør på ei rykende varm komle! Surmelk er godt til.
PORSJONER (4)
- 1 kg rå poteter
- 400 g kokte poteter
- 200 g byggmel
- 100 g hvetemel
- 1 ts salt