– historien om en gruppe usynlige helter
En dokumentarfilm av Ole Bernt Tellefsen og Svein Rune Skilnand
«Det er aldri ok når det er så alvorlig som dette med døde og allting, men vi må ta det også.»
Arvid Tjørhom, Øvre Sirdal Leitegruppe
Dette er historien om en gruppe usynlige helter. Vanlige mennesker fra en liten norsk fjellbygd som
helt frivillig rykker ut, under alle slags forhold og i all slags vær, for å lete etter mennesker som er
forsvunnet i Øvre Sirdals ville fjellheim.
Et både sterkt og lavmælt filmprosjekt er nå i produksjon på høyfjellet i Øvre Sirdal, på grensen mellom Agder og Rogaland. Med de regionale filmsentrene Filmkraft Rogaland og Sørnorsk Filmsenter på laget skapes «Fjellets frivillige», dokumentarfilmen om de frivillige i Øvre Sirdal Leitegruppe og det lille fjellbygdsamfunnet de er en del av. Filmen viser hvilke vanvittige redningsoperasjoner denne gjengen med frivillige gjennomfører.
Selv formidler de disse imponerende redningsdådene lavmælt, totalt fri for dramatikk.
Gjennom flere år har produsent Svein Rune Skilnand, som selv bor i Øvre Sirdal, og regissør Ole Bernt
Tellefsen fulgt letegruppen i hverdag og i letemodus. I tillegg til filmteamets opptak, har letegruppen blitt
utstyrt med flere go-pro-kameraer. De blir satt på idet de rykker ut og gir oss ekte, autentiske opptak av leteaksjonene.
Foto: Anders Tjørhom kjører scooteren under opptak.
Veteranbiler var med på rekonstruksjonen og opptaket ved Lortabu, hvor Olav Sirekrok hadde parkert bilen.
Parallelt filmes rekonstruksjonen av en traumatisk hendelse i 1981, da Ola Sirekrok forsvant på fjellet. Flere av hans nære venner dro spontant ut for å lete. Etter at de fant ham druknet bestemte de seg for at det var uholdbart at det ikke fantes noen som kunne igangsette en umiddelbar leteaksjon, om noen forsvant på fjellet.
De nærmeste profesjonelle letemannskapene befant seg i Flekkefjord og Sandnes. Det ville ta timer før de
ankom. Dermed dannet de Øvre Sirdal Leitegruppe.
Uvanlige, vanlige mennesker
Du kan ikke se hvem de er. De går blant oss, jobber blant oss, de holder samfunnet i gang som alle oss andre.
De er som oss, vanlige mennesker. De har familie, barn og jobber, men så snart alarmen går, når ulykken er ute, slipper de det de har i hendene. Med stort hjerte for andre, og med en ukuelig seighet, søker de i ulendt terreng, i farlig terreng, i terreng ingen andre reiser inn i frivillig. De er kjentmenn som drar på leit etter ukjente som har forsvunnet i villmarken.
Arvid Tjørhom leder av letegruppen.
Lederen for gruppen, Arvid Tjørhom, har vært involvert i søk- og redningsaksjoner mange ganger, men det hjelper lite når telefonen ringer, for han vet aldri hva som vil møte ham der ute. Verken Arvid eller de han tar med seg er profesjonelle, de er bare venner, naboer, vanlige mennesker med jobb og familie.
For Arvid er fjellet som en gammel, nær venn, men han vet at det er en venn med temperament. Været kan endre seg på få minutter. Fjellet på sitt beste er et vakkert og mektig sted med sine mange daler, forlokkende fjellvann og høye topper. På sitt verste er det et lumsk og brutalt møte med naturkreftene og et vilt terreng.
Men når alarmen går, sørger han for at gruppen rykker ut, uansett vær, året rundt.
«Det kan skifte på et minutt værmessig, fra god sikt til null sikt,» sier Arvid Tjørhom.
En indre og ytre kamp
Arvid og hans team av frivillige vet virkelig hva jobben innebærer og hvilke utfordringer de står overfor. Ikke bare må de kjempe mot tiden og naturkreftene, de må også kjempe med sin egen psyke. For det krever både en sterk kropp og en sterk psyke for å være i stand til å våge seg ut i fjellet, i stummende mørke, i vind, regn, tåke, sludd, snø og kulde – uten å ane hva de kommer til å møte.
Funnet av en forsvunnet død venn ble starten på letegruppen. I 1981 sto Arvid overfor en forferdelig hendelse som forandret livet hans. Naboen og vennen Olav Sirekrok forsvant i fjellet. Sammen med slektninger, naboer og venner dro Arvid ut for å lete.
På et islagt vann var det en råk der et par ski lå og fløt i vannet. Arvid forteller stillferdig om synet som møtte ham; «Der lå han på tre meters dyp. Det jeg så var et bilde jeg aldri kommer til å glemme så lenge jeg lever. Der lå han og så opp på meg …»
Midt i dette marerittet, hvor kona til hans døde venn hadde blitt enke og deres to små barn farløse,
bestemte Arvid og vennene som var med på søket at de ville fortsette å lete. For å finne andre som forsvinner på fjellet. For å få dem hjem. Døde eller levende. For å gi de pårørende visshet.
«Fjellets frivillige» vil by på historier om mennesker som blir funnet i god behold, men også om håp som
slukkes i møte med døden. Søket etter savnede, som blir til søket etter avdøde. For dette er historien om en uvanlig gruppe vanlige mennesker, de frivillige deltakerne i Øvre Sirdal Leitegruppe.
Det er gjort mange opptak til filmen om «Fjellets frivillige».
Produksjonsselskapet
Produksjonsselskapet SRS Media AS:
SRS Media AS produserer dokumentarfilmer for kringkasting, næringsliv og museum. Vi jobber for å
ta vare på kulturarv, historier og tradisjoner gjennom film. Vårt fokus er å løfte skjulte og gjerne
glemte historier frem i lyset. Den mektige naturen som omgir lokalene til selskapet i Øvre Sirdal har
vært innspillingssted for spillefilmer som har funnet sin vei til Netflix, NRK, iTunes og til sammen 56
land.
.
Kommende helg skal det gjøres opptak til «Fjellets frivillige» et stort og unikt dokumentarfilmprosjekt i den forrevne fjellheimen i Øvre Sirdal.
Prosjektet følger medlemmene i Øvre Sirdal Leitegruppe, en frivillig redningsgruppe som består av en gjeng med gode naboer i fjellbygda.
Med sin ukuelige optimisme, pågangsmot og uselviske væremåte leter de etter forsvunne og omkomne personer i den ville fjellheimen i all slags vær og terreng.
Til helgen rekonstrueres en hendelse som understreker alvoret denne gruppen befinner seg i. Vinteren 1981 forsvant en god venn av flere av dem som senere dannet leitegruppa.
Alt av tilgjengelig redningsmannskap befant seg timer unna fjellene i grensetraktene mellom Agder og Rogaland. Dermed bestemte de seg for å dra ut å lete selv.
De fant Olav Sirekrok, omkommet i et fjellvann. Etter dette dannet de Øvre Sirdal Leitegruppe for ha en rask beredskap for å kunne redde andre forulykkede ut av fjellheimen.