Yes. Endelig fikk jeg noen gode sommerbilder av haren i morges. Det er ikke lett, for den er svært vâr for mennesker og lyder, sier en entusiastisk naturfotograf, Øistein Johannessen, fra Stavanger, da vi møtes på parkeringsplassen på Smølåsen på Fidjeland for et intervju.
Undertegnede er blitt begeistret for de mange flotte fugle- og dyrebilder fra Øvre Sirdal som Øistein har tatt og lagt ut på Facebook.
Foto: Øistein Johannessen jakter de beste motiver i naturen.
Endelig et blinkskudd av haren.
Foreldrene har siden 1976 hatt hytte på Donsen. Øistein har i alle år vært interessert i fugler, dyr og naturen. Fra 6-7 års alderen tegnet han fugler på hytta. Siden har han tatt utdannelse i Bergen innen biologi og miljø-fag. I dag jobber han i Equinor.
Da Øistein var utplassert i Brasil for bedriften, kom ideen om å kjøpe skikkelig fotoutstyr og starte med naturfotografering av fugler og dyreliv. Det har alltid vært en drøm. Og det endte med utstilling i Brasil før de dro tilbake til Norge.
Ved hjemkomsten ville de anskaffe seg hytte, helst på fjellet. Øistein var litt skeptisk til Sirdal og hvordan dyrelivet var der. De trålet rundt i dalen og fant til slutt en hytte på Smølåsen.
- Det har vært en stor opptur. Det er et rikt fugle- og dyreliv i dette området, fra Smølåsen til Grubbå. Utrolig positivt og kjekt, sier Øistein.
Hege peker etter å ha oppdaget noe i naturen og Øistein gjør klar fotoapparatet.
Når han og kona, Hege Kverneng, skal på fototur, er det i full kamuflasje. Hege med kikkert og Øistein med fotoapparatet. Han er fargeblind og da er det godt å ha Hege med seg som oppdager mye underveis.
- Å se og oppdage naturen og dyrelivet gjennom linsen, er en stor opplevelse. Se forskjellige arter, er helt enestående. Da er jeg helt påskrudd og det er givende å treffe blinkskudd, sier Øistein.
Snøspurv som overvintrer her i nabolaget er uvanlig. Eller da Øistein fikk ligge i snøen og fotografere tre reinsdyr som ikke oppdaget hans nærvær. Årstidene er forskjellige, og alle har sine utfordringer. Han ramser opp forskjellige fugler, orrfuglleik, ryper, harer, reinsdyr og bever, for å nevne noen av de mange blinkskudd som er kommet via linsen. Eller den flotte blåstrupens sang i løpet av mai. Fantastisk.
Men du skal vite hva en ser etter. Hvilke lyder eller varsel som sendes. Det er veldig viktig, og kjekt.
- Vi er begge blitt bitt av basillen. Den flotte naturen og de store steinene fra istiden. Det gjelder å få med en del av dette i bildene, slik at vi kan se og være stolte av bildene som er tatt her i nærområdet.
Øistein er veldig opptatt av at han ikke skal skremme dyrene. Lydløst kamera er et viktig «redskap» for at en ikke skal oppdages. Ved nye motiver kaster en seg ned med kamuflasje når ønskede blinkskudd nærmer seg. Da kan det være snø vinterstid, mens det sommerstid kan være myr, mygg og knott som er underlaget. Det tas ikke hensyn til det. Fotoet. Blinkskuddet teller mest.
Øistein kamuflert og klar for nye oppdrag.
De er begge opptatt av helheten i naturen. Det er verdifullt. Høre lyder og se hvordan dyrene oppfører seg og reagerer når en kommer på tur. Mye spennende å oppleve.
- Det kan være en tålmodighetsprøve å være med naturfotografen, når han skal ha spesielle bilder av spesielle fugler eller dyr. Da kan det være tidkrevende, sier Hege, men likevel spennende.
Øistein har anskaffet seg et robust og godt kamera for naturfotografering. Speilløst og lydløst. Tåler varme i Brasil til 20 minusgrader og snøføyk i Sirdal. Tar 40 bilder i sekundet, en Canon EOS R6 Mark 2 med Tamronlinse 150-600.
Ser eller hører du om spesielle dyr og opplevelser, som for eksempel et revehi, er det bare å ta kontakt med Øistein. Han jakter de beste motiver.
Fire Hornugle-unger klar for avreise. Ved gode smågnagerår hekker flere ugler i Sirdal, blant annet den skye hornuglene.
Hver vår samles orrhanene for å sloss for damene, såkalt orrfuglleik. Leiken skjer mange steder i Sirdal, og det kan gå hardt for seg når hannene barker sammen
Noen få steder i Sirdal overvintrer Snøspurven, som er en sjeldenhet. De er utrolig vakre i vinteromgivelsene på fjellet
Når isen bryter om våren kommer beveren fram. De overvintrer inne i hyttene sine og setter nok stor pris på å komme ut, selv om det stort sett er is og snø over alt.
Beveren var nesten utryddet i Europa, men heldigvis har bestanden tatt seg opp. De kan ses på kvelds- og nattestid flere steder i Sirdal.
Lirypene overlever på bjørk- og vierekvister om vinteren.
Om våren holder rypesteggen vakt. Et av de mest karakteristiske sirdalsbildene er rypesteggen på toppen av kampesteinene fra siste istid.
I Sirdal er Europas sydligste villreinstamme. De er svært sky og å kunne observere og fotografere dem på nært hold, uten at de ble skremt, var en stor opplevelse.
Hver vår kommer blåstrupen til Sirdal, fjellets ´store´sangfugl. I mai måned må en lytte etter vakker sang med tydelig metallisk klang. Da er blåstrupen i nærheten.
Heiloen er en sommergjest som bruker høyfjellet til hekking. Den er ikke like lett å oppdage som ryper, men kjennetegnes av vakker gullaktig fjærdrakt, og sørgmodig piping.