Framdriften med å montere to fanggjerder ved fylkesvei 450 eller ved Hunnevatn, har gått raskere enn planlagt. Nå ser det ut for at vi blir ferdige innen september, en måned foran planen, sier Astrid Bjordal Rydland, byggeleder i Agder Fylkeskommune til Sirdalmedia.
Trafikkavviklingen har vært smidigere enn først antatt, da det bare skulle være mulig å passere hver heltime. Nå har det vært mulig å passere på normalt vis, bare avbrutt av enkelte arbeidssituasjoner der en hadde behov for å bruke veibanen til oppstilling av store kjøretøyer og fare for ras i andre situasjoner.
Foto: Christoffer Andersson i kurv for å montere fanggjerde.
Det 100 meter lange fanggjerde sikres med store og tykke wire.
Det første fanggjerde på 40 meters lengde og fem meters høyde er ferdigmontert. Nå gjenstår den siste etappen på 100 meter i fem meters høyde. «Kulå» nedenfor det korte fanggjerde er boltet og nettet inn. Der er det nokså råttent fjell som er sikret. Inngjerding har sammenheng med at steiner ikke skal rase ut og komme på veien. Det kan være farlig for biler og farlig for snøfresere.
«Kulå» er nå sikret med bolter og nett for å hindre ras.
- Fanggjerdene har en styrke på 3.000 KJ (kilojul). Da skal gjerdene tåle 10 tonn i en fart av 80 km/t og stoppe eventuelle steinblokker som kommer nedover, sier Rydland.
Mannskaper fra Nordisk Fjellsikring (tidligere Gjerden) har utført arbeidet. Det var samme gjengen som i fjor utførte fjellsikringen ved Ortevatnet, mellom Fidjeland og Ådneram.
Dette området har vært rasutsatt og Rydland opplyser at det ikke er flere planer om fjellsikring i Øvre Sirdal den nærmeste tid.
Dette oversiktsbilde viser hvor fanggjerdene er montert.
Spesialverktøy måtte brukes for å gjøre grunnarbeidene for stolpene til fanggjerdene.
Christoffer Andersson bruker kraftige wire og utstyr for å holde gjerde oppe.