Siden Dagmar og Kåre Øgård Todnem overtok gården til May Britt Ousdal på Ødegård i Skreådalen 10. juni 2022, har det skjedd mye. Nå er det anskaffet 56 vinterfôra sauer og åtte Dexter ammekyr til gården. I tillegg har familien startet med dyrking av mandelpoteter.
- Vi har satset på seks mål med mandelpoteter og det gir ti tonn poteter som resultater. Dagligvarebutikker og spisesteder i Sirdal har tatt godt imot det siste innen lokalmat. Alle vil selge og servere dette, sier en fornøyd Kåre Ø. Todnem til Sirdalmedia.
Lørdag var det storoffensiv med opptak av potetene. Men det trengs en dag til før alle mandelpotetene er i hus. Kåre har satset på en type fjellmandelpotet som heter Klon 1.
- Hvis vi ikke klarer å selge unna mandelpotetene lokalt, er det ikke problemer med å selge dem til Bama eller andre oppkjøpere sentralt, sier Todnem.
Foto: Ivrige ungdommer ved potetopptakeren, Matias Førland (fra venstre), Kristoffer Ådneram, Aleksander Myhra og Åselin Myhra.
Tobias Ådneram følger med at potetene går i kassen.
Kåre har selv vært med på potetopptaking da de bodde på Rege. Han har mange gode minner fra å stå bak på en Underhaugs Faun-maskin. Selv har han en gammel Faun av typen 1600, men neste år satser han på en nyere type som 1700. Maskineriet må være bra, ellers blir det tungt. Seks mål, med ti tonn mandelpoteter, som skal opp og i kasser i første omgang. Nå skal potetene lagres på låven til januar, men med leveranse til lokale butikker og spisesteder fortløpende.
I år ble det også prøvd med et stykke for dyrking av blomkål og kålrabi. Det ga gode resultater og det gir mersmak for Kåre til neste sesong. Da skal dette markedet økes.
Full innsats på lørdag for å få opp mandelpotetene.
Det første Dagmar og Kåre satset på var å gå til innkjøp av sauer. Til høsten blir det 56 vinterfôra sauer, målet er 75 neste høst. Skal det bli flere enn det, må løa utvides for å gi plass til flere.
Nå har de nettopp anskaffet åtte Dexter ammekyr. Ifølge Kåre er det en liten hardfør rase. Det krever ombygginger av løa, fra båser til løsdrift. Dyrene kan da gå ut og inn etter eget ønske.
Kåre har hogd eget tømmer til ombyggingen av løa. Sirdal Sag har hjulpet til med å sage materialene. Innovasjon Norge er positive til den slags innredning og arbeid, og gir støtte til det arbeidet. Innredningen skal etter planen være klar til 1. desember.
Kåre Ø. Todnem er ivrig etter å komme i gang med sine planer.
Kåre er født og oppvokst på Klattane på Tjørhom, for over 40 år siden. Han har alltid hatt lyst til å flytte tilbake hit, til egen gård, drive jakt og fiske sammen med turer i naturen.
Han og familien kjøpte gården til May Britt Ousdal. Da fikk de med seg 4.500 dekar jord. 42 dekar fulldyrka og 18 dekar overflatedyrka. Pluss bygninger og en stølshytte ved Indre Skreåvatnet.
Todnem-familien kom fra Hommersåk hvor de bodde de siste årene. Barna Anne May (19) er ferdig på videregående skole i Sandnes, mens de tre yngste er elever ved Sinnes skule; Truls (13), Ulrik (11) og Vilde (9).
Dagmar jobbet i barnehage, men har nå 100 prosent stilling ved Sinnes skule, innen SFO og støttelærer. I tillegg holder hun på å fullføre studiene som førskolelærer ved Universitetet i Stavanger.
Kåre jobber hos Avinor på Sola flystasjon. Der er han fagansvarlig for anlegg. Var med på parkeringshuset, samt ansvarlig for flystriper, oppstillingsplasser og vedlikeholdsprosjekter. Han fortsetter med jobben. 50 prosent fysisk på Sola og resterende som hjemmekontor.
Etter at de flyttet til Sirdal, er han blitt deltidsmannskap i Sirdal Brann og Redning, med Tjørhom som frammøtested. I tillegg er han blitt medlem av kommunestyret for Senterpartiet og leder av Kontrollkomiteen.
- Travle dager, men nå skal jeg bruke søndagen til å lete etter de 13 sauene og lammene som er savnet etter første samling i høst, sier Kåre som er godt fornøyd med mottakelsen blant naboer og bosatte i øvre dalen.
Store og flotte fjellmandelpoteter.