De ønsket forandring. De ønsket et lykkeligere liv. Eie og ha mindre. Ta dagene som de kommer. Ikke 9-17-jobb eller jag etter penger. Fire unge i 30-årene fra Tyskland har møtt hverandre ved Huskyfarmen på Rutleneset. Det ene paret hadde et budsjett på 10 euro (122 kroner) i døgnet. Det andre paret lever og bor i en bobil på seks kvadratmeter.
Felicitos (Fee) Schödel og Joachim Schmitz fra Aachen i Tyskland har anskaffet seg en 20 år gammel Iveco varebil. Inventaret var oppspist av mus. Nå har de revet ut alt og innredet bilen på ny. De er klar for avgang til Nord-Norge. De ønsker å oppholde seg ett år nord for Polarsirkelen.
Joachim har tre måneders erfaring fra Nord-Norge fra tidligere, men nå vil de gjøre dette sammen. Han er utdannet møbelsnekker og hun er utdannet sosionom.
- Naturen, sammen med det tøffe landskapet og det flotte nordlyset, frister til opphold, forteller Fee.
- Vi ønsker å kjøre kysten oppover. Unngå turist- og luksusplasser. Men møte folket. Se og oppleve hverdagen, og hvordan de lever i den røffe naturen. Komme reinsdyrene og samene på nært hold.
Foto: Fee og Joachim klar til avreise til Nord-Norge.
Joachim tar en siste sjekk på bilen før avreise.
Fee var lærer ved den tyske skolen på Lunde i 2020-21. Hun kom tilbake et halvår i 2023. Der fikk hun smaken på å lære og oppleve naturen mer på nært hold. Bobilen på seks kvadratmeter blir deres oppholdssted det neste året. De starter en av de første dagene.
De spiser verken fisk eller kjøtt. De lever minimalistisk. De har med seg massevis av bøker som de kan bruke til å slå opp i og lære mer på turen. På skolen lærer de for lite om naturen. Nå vil de lære mer, nært med folket og naturen. Gjerne treffe jaktfolk.
Kim og Aylin har haiket seg rundt i 11 land i Europa.
Aylin Özsüyek (Gensingen) og Kim Möller (Hamburg) valgte for tre år siden backpack-varianten og brukt fingeren og haiket. På åtte måneder har de sittet på med andre i 13.000 kilometer og besøkt 11 land.
- Vi hadde et strengt budsjett med 10 euro eller 122 kroner daglig. Det holdt greit. Vi overnattet i telt der hvor vi fant en passende plass, sier Aylin.
For tre år siden forlot de Hamburg. Sa opp sikre og gode jobber innen IT (Kim) og markedsføring (Aylin). De solgte leilighet, møbler og bil. De dro i retning Frankrike og Spania i første omgang. De orket ikke tanken på et A-4-liv lenger, med pengejag, fast kontortid 9-17. Hvorfor skal vi tjene penger, var spørsmålet de stilte. Penger til mat er tilfredsstillende.
- I Sverige møtte vi en svensk dame som vi fikk sitte på med i 10 kilometer. Hun tilbød oss et gjesterom og bad til disposisjon. Selv måtte hun ut på et møte og da fikk vi disponere leiligheten til hun var tilbake. Fantastisk gjestfrihet. Fantastisk at hun stolte på oss etter fem minutter, sier Aylin.
De er svært takknemlige for alle som har åpnet dører. Tatt dem med i bilen. Fått låne vaskemaskiner. De har bare positive opplevelser med alle de har møtt på turen. De kom nordover i en form for bobil, men nå er den stasjonert på Tonstad for verkstedopphold.
Aylin har alltid hatt lyst på hund. Hun søkte derfor på Facebook etter en huskyfarm. De kom da i kontakt med Florian Sandfort (opprinnelig fra Tyskland) og lurte på om de kunne hospitere hos dem. Aylin jobber nå ved huskyfarmen som ansvarlig for hundeholdet. Kim har avtale om å jobbe tre dager i uken med nettsiden til huskyfarmen. Begge er nå ansatt.
Florian Sandfort forteller at Fee var midlertidig ansatt som hundeansvarlig fra desember i fjor til mai i år. Aylin og Kim kom til huskyfarmen i sommer. Disse to parene møttes der for første gang i sommer.
Naturen i Sirdal lokket Fee til å utforske den mer. Nå blir det nord for Polarsirkelen. Aylin søkte huskyfarm for å lære mer om hunder og dermed treftes de på Rutleneset i Sirdal.
Om du skulle ha behov for en omreisende webdesigner så hør med Kim.
Oppakkingen brettet ut slik Kim og Aylin levde på sin haiketur, med hver sin ryggsekk.