Værmessig har det vært en begredelig påskeuke i Øvre Sirdal. Regn, vind og tåke har dominert. Akkurat det motsatte av fjoråret, da vi hadde en makalaus påske med mye sol. Statistikken forteller at det har vært færre passeringer ved Øvstabø. Skitrekkene har hatt færre besøkende. Butikker og spisesteder kan se tilbake på mindre omsetning.
Statens Veivesens trafikktelling på Øvstabø på fylkesvei 450 viser at det denne påsken har passert 21.092 biler til og med påskeaften. Det er 5.812 eller 27,5 prosent færre passeringer enn i 2023.
Foto: Skituren påskeaften var våt, og særdeles regnfull, sier Ane Risa, Snorre Risa, Ola Risa, Trine Søberg og Adrian Linderud.
Færre besøkende i skitrekkene
Denne påsken har det vært færre påskegjester i skitrekkene.
Været har også skremt mange turister bort fra skitrekkene. Sirdal Fjellpark (Tjørhomfjellet) har hatt 30 prosent eller 4.392 færre besøkende denne påsken, viser tallene til og med 1. påskedag.
- Værmessig har vi hatt en kjip vintersesong. Vi har solgt 53.251 billetter mot 75.125 i fjorårets sesong. Det er 21.874 færre besøkendehittil i år, sier Merete Liland, administrasjonsleder ved Fjellparken til Sirdalmedia.
- Men vi har forhåpentligvis fire helger i april igjen av sesongen. De to første helgene er det åpent onsdag – søndag, mens de to siste lørdag og søndag. Sesongen avsluttes 28. april.
Når det gjelder overnattingene, har alle 20 leilighetene ved Fjellparken vært utsolgt i påsken. I tillegg er det fem leiligheter på langtidsleie.
Daglig leder for Slottet, Anders Berg Marcussen.
Restaurantene
Restauranten Slottet hadde denne påsken en omsetningsøkning på 13,6 prosent eller 242.234 kroner til 2.017.844 kroner. Det var til og med påskeaften.
Anders Berg Marcussen, daglig leder ved Slottet, beklager at han fikk noen avbestillinger på påskeaften. Det har nok sammenheng med været. Uteserveringen ble sterkt redusert denne påsken av værmessige årsaker. Dermed mistet de en god del omsetning.
Berg Marcussen vil gjerne gi ros til taxi-tjenesten denne påsken. Det har fungert utmerket for Slottet sin del.
Konserten og «after ski» utendørs på palmelørdag har medført både negative og positive tilbakemeldinger. Dette tas til etterretning.
- Det ga mersmak, men da må vi ha telt for gjestene. Så må det være flere band som deltar og underholder, mener Berg Marcussen.
«Slaktekurset» med Stian Espedal ga mersmak, selv om en av kveldene måtte avlyses. Da ble en sau, en halv gris og en halv okse partert opp og en sju retters meny ble servert i etterkant til påmeldte gjester.
Skjærtorsdag ble det servert påskefrokost og da var det mange som deltok. DJ´en til langfredag og påskeaften måtte avlyses på grunn av lite påmelding.
- Jeg er veldig godt fornøyd med det personalet vi har fått. Et svært godt team, men vi får noen utfordrende måneder nå med april og mai, sier daglig leder.
Stian Sørli med tjeneste på kjøkkenet på Slottet.
Sirdal Lodge som er lokalisert i Hulderheimen i Tjørhomfjellet, har også hatt mindre besøk denne påsken. Innehaverne kan fortelle om 30 prosent lavere omsetning denne påsken. Vintersesongen har heller ikke vært mye å skryte av. I januar måtte de holde stengt i ti dager på grunn av værmessige forhold.
Sinnes Fjellstue har hatt bra med besøk i påsken.
Eivind Klemetsen, daglig leder av Sinnes Fjellstue, hadde bra besøk denne påsken. Han har åpent fra klokka 1300 til 0200. Omsetningen for påsken har han ikke oversikt over, men på de beste dagene kan omsetningen være omkring 500.000 kroner.
«Fjellstuå» måtte ha ekstra vakthold enkelte dager på grunn av andre «after ski»-opplegg. Da kom ungdommer til Fjellstuen men Klemetsen har 20 års aldersgrense for å komme inn. Han ønsker tiltaket velkommen, men da gjerne på en annen plass.
- Taxi-tjenesten er jeg ikke fornøyd med, for de fleste biler stoppet å kjøre klokka 0200, da våre folk skal hjem til hyttene. Det kan dreie seg om et par hundre gjester, sier Klemetsen, som gjerne vil ha bedre orden på den tjenesten.
«Fjellstuå» hadde besøk av skjenkekontrollen (fire ganger på en dag) og politiet flere ganger denne påsken. – Jeg må nok regne med noen prikker etter den hyppige kontrollen, sier Klemetsen litt spøkefullt.
Joker Sinnes hadde en travel onsdag med mange kunder og tre kasser i sving.
Butikker
Joker Sinnes eller GP Tjørhom var 1. påskedag nokså tomme for grønnsaker og en del melkeprodukter. Da hadde hotellet, Slottet og andre spisesteder vært og handlet varer som de var tomme for.
- Det viser godt igjen i hyllene. Men det er hyggelig at de vil handle hos oss, sier Geir Helge Tjørhom som driver butikken sammen med Gerd Madland.
Denne påsken har omsetningen gått ned med 20-25 prosent. I 2023 satte Joker Sinnes «Norgesrekord» for Jokerbutikkene med fire millioner kroner i omsetning, fra søndag til søndag. Når det er en nedgang med omkring en million kroner, viser det igjen i kassen.
Tjørhom ser tendenser til at romjulen er i ferd med å bli den beste av de tre feriene som er romjulen, vinterferien og påsken. De to siste feriene er det lettere å endre med å dra til Syden eller andre feriedestinasjoner.
Mens Joker Sinnes hadde omsetningsnedgang, hadde den nye Joker Fjellbutikken i Suleskard oppgang med 400.000 kroner til 2,3 millioner kroner denne påsken. Kanskje en sammenheng med nedgangen på Sinnes, ikke bare færre turister og besøkende, men den nye butikken «tar» flere kunder til Suleskard. Anne May Krohnfeldt Sirekrok er fornøyd med påsken, onsdag var det dagsrekord med 400.000 kroner i dagsomsetning.
Rolig for ambulansetjenesten
- Ambulansetjenesten i Sirdal har hatt en særdeles rolig påske. Det er registrert åtte oppdrag på hver av de to ambulansene som har vært i tjeneste, sier Sten Rune Eie, daglig leder for ambulansetjenesten i denne regionen.
Fra Norsk Folkehjelp Jæren, Sandnes Røde Kors Hjelpekorps og Speidernes Beredskapsgruppe er det ikke meldt om noen store oppdrag.
Mange besøkende på Tjørhomfjellet 1. påskedag.