På Tjørhom har Ingrid Bjørndal (32) innredet et kreativt verksted med plass til symaskiner, strikking i et hjørne og maling i et annet. Ingrid har også funnet plass til et musikkstudio. Her bobler det av kreativitet og gode ideer når Ingrid får være seg selv.
Ideen om et inspiratorium liker hun. Det betyr inspirasjon. Da kalles verkstedet for «Bestemor Bjørk Inspiratorium».
- Hvor kommer navnet «Bestemor Bjørk» fra?
- Filmen «Pocahontas» likte jeg bra som barn. En av rollefigurene der var «Bestemor Piletre». Treet var så magisk og omsluttet henne med magi, men pil er det ikke i Sirdal så da valgte jeg heller «Bestemor Bjørk» i stedet.
Foto: Nå er det tid for justeringer av bunader, sier Ingrid.
Ingrid har tatt vare på farmors stå- og bordlampe i bakgrunnen.
Bjørka er en god metafor på det kreative med greiner i alle retninger. Ingrid plukker chaga på bjørketre og
det inneholder de sterkeste antioksidanter. Dette brukes til te. Vår og sommer plukker hun urter og lager salve av det. Løvetannsalve er bra for huden og renser bra.
Ingrid har masse ideer og talenter. Når hun kommer over noe nytt, ser hun muligheter. Sang og musikk er noe hun har tatt med hjemmefra. Ingrid er datter av Arnhild Bjørndal og Arvid Tjørhom og har vokst opp på Klattane, like ved barnehagen.
Videregående skole tok hun på Sandnes ved musikklinja. Deretter bar det til Sunnmøre, nær mors hjemsted, på folkehøyskole.
Så lokket København med fire måneder på et sanginstitut. Etterpå fortsatte hun i den danske hovedstaden med tekstildesign, håndverk og formidling. Etter sju år i København med studier og litt jobbing innimellom, vendte hun hjem med en tsjekkisk kjæreste.
De har slått seg ned i Sirdal, i det gamle postkontoret på Tjørhom som verksted og naboleilighet til å bo i. De har fått en sønn, Oliver på 18 måneder som nå har startet i barnehagen.
Ekteparet jakter et hus med løe/verkstedmuligheter for begge. Han er utdannet tømmermann og vil gjerne hatt muligheten for noen husdyr, sauer eksempelvis, rundt dørene. Foreløpig har de ikke lykkes med å finne et egnet sted. Det blir med tankene inntil videre.
Bunadsbukse blir reparert.
Nå bruker hun tankene og evnene sine til å ordne en del bunader. Legge opp og ned, eller ut og inn. Mange kommer nå før 17. mai og konfirmasjonsperioden. Der er mange som trenger justeringer.
- Å male er en god avslapping. Motivet er ukjent i starten, det blir til underveis. Bildet gir beskjed, sier Ingrid.
Å male er avslappende arbeid.
Hun er ikke noe A4-menneske. Kreative utfordringer trives hun med. Går gjerne bort en kveldsstund for å lage noe, mer enn å se på TV. Hun finner mye inspirasjon i historien., og lærer underveis.
- Tenk på fortiden, hvor hardt liv både kvinner og menn hadde da. Damene måtte spinne, veve og sy, samtidig være flinke på kjøkkenet og hjelpe til på gården. De satt på mye kunnskap, men den håndverkstradisjonen er på vei ut, både for damer og menn, sier Ingrid og legger til at alt skal gå så kjapt nå.
Håndarbeid på skolen er ikke så viktig lenger. Ingrid synes det er beklagelig og mener mange barn og unge mister mestringsfølelsen.
Gjenbruk er blitt populært igjen. Det blåser en vind hvor en skal ta vare på gjenstander og ikke kjøpe nytt. Derfor liker Ingrid å reparere klær eller sy om. Hun tar gjerne oppdrag hvis det er ønskelig.
Hun arrangerte også sykurs før påske, og vil ta opp igjen ideen til høsten. Det surrer også litt i hodet med et malerkurs.
Musikken gir muligheter for en mindre stilling i kultursskolen i Sirdal. Der underviser hun i sang, gitar og piano, sammen med ukulele og bass. Ellers synger hun i begravelser og bryllup. Utgivelse av et album til høsten, er også på trappene.
Etter mange år i utlandet, var det ikke planen å vende hjem til Sirdal igjen. Etter å ha funnet en tsjekkisk ektemann, ble planene endret. Men Ingrid har ikke noe imot at sønnen skal vokse opp i Sirdal, hun har bare gode minner fra barndommen.
Ingrid i musikkstudio.