Av Leif Sirevåg
Å ta den tre mil lange kjøreturen fra Sirdal til Lysebotn, og videre med båt ut Lysefjorden, er en eventyrlig opplevelse på denne årstiden. Helt magisk. Snøen er i ferd med å forsvinne. Steinvardene, som er på 932 meters høyde, titter fram akkurat som bjørkene blir grønnere. Og Lysefjorden ligger speilblank når du kommer til Øygardsstølen.
Foto: Rosemarie og Rudi Brand fra Sveits er klar for avgang fra Lysebotn.
Rudi har sjekket alle vardene som kommer fram etter en snørik vinter. Dette er det høyeste punktet på veien mellom Sirdal og Lysebotn.
Nytt bom- og parkeringssystem møter oss når vi svinger inn til Øygardsstølen, der turen til Kjerag starter. Det flotte sommerværet har lokket mange til å finne turskoene for å oppleve Kjeragplatået på 1.000 meter. En distanse på 11 kilometer tur/retur. Normal gange er fem-seks timer. Vi var på Øygardsstølen den 31. mai.
Nytt bomsystem for parkering ved Øygardsstøl.
Bommene er kommet for at vi skal ordne oss selv 24/7. Turistvertene skal bruke mer tid til informasjon for de mange tusen som besøker dette populære turmålet. Preikestolen og Flørli er de andre kjente besøksplassene, spesielt for utlendinger.
Dessverre var Ørneredet stengt da vi var der 31. mai.
Ørneredet var stengt, til stor skuffelse for de mange turistene. Stengt for våre to sveitsere også, som vi gjerne ville vist denne unike plassen og utsikten til.
Sluttetappen av kjøreturen, er spektakulær. 7,5 kilometer til Lysebotn med 27 hårnålsvinger. En tusen meter lang tunnel, som svinger 180 grader. Unik teknologi. Så kommer du ut i friluft og kort vei ned til ferjekaien. Det er en større utfordring for de som går på ski eller staker seg opp motsatt vei. En kjempeutfordring, men en populær del av den internasjonale Blink-festivalen.
På kaien kryr det av folk, motorsykler, biler, veteranbiler, bobiler og vannscootere. Men alle disse er det ikke plass til på rutebåten MF «Sveio». Den tar 12 biler, 80 passasjerer og 20 sykler. Jaguar-gjengen som var på vei til Sola-treff måtte kjøre rundt. Bare biler som hadde bestilt på forhånd fikk plass.
Fullt på ferja, med motorsykler og biler.
Den 42 kilometer lange turen ut Lysefjorden, ble en stor opplevelse, selv om jeg har reist der mange ganger før. Turistene var vilt begeistret. Blikkstille på fjorden i starten, før det kom litt vind ved Flørli. Alle søkte etter «Steinen», Kjerag-bolten. Og lenger uti fjorden Flørli, med sine 4.444 trapper og den største attraksjonen, Preikestolen.
Ombord var det steindødt i høyttaleranlegget. Ingen informasjon. Det er bare å beklage. Turistene måtte finne «godbitene» på egen hånd fra sjøen. Det var heller ikke mulig å få kjøpe seg en kaffe eller is. Stengt. Lite turistvennlig på en 2,5 times tur.
Trist salong som ligger nederst i båten. Ikke et vindu å se ut av.
Alle satt ute på denne flotte dagen. Ellers hadde det vært begredelig hvis alle måtte gå under dekk og sette seg i salongen uten vinduer. Bratte trapper og trist. Hadde du hatt behov for rullestol, måtte du bare oppholde deg i bilen. Her var ingen muligheter eller hjelpemidler for den slags.
Vi oppdaget underveis at dette var rutebåten til innbyggerne langs denne populære fjorden. Ingen turistferje i år. Ferje kombinert med hurtigbåt, er tilbudet.
Helge Kjellevold, daglig leder for Lysefjorden Utvikling, kaller det nødløsning. – Vi hadde hatt behov for en kombibåt, som var turistvennlig.
- Dette er en skikkelig krise for Lysefjorden. Vår største utfordring er å få til et bedre båttilbud for turistene. Vi jobber på spreng med fylkespolitikere og Kolumbus for å få til et bedre tilbud. Foreløpig har vi ikke lykkes, sier Kjellevold.
Det som tilbys, er ferje fire dager i uken. Hurtigbåten går to ganger daglig fra Lauvik til Lysebotn, mandag – fredag, pluss søndag. Lørdag er det ingen rutebåter å oppdrive i fjorden.
- Great. Beautiful. What a nice fjord and nature you have, sa Rudi og Rosemarie Brand, fra Thun i Sveits, etter å ha opplevd denne turen. Sterke og gode minner for noen som er glade i naturen.
Turen fra Sirdal til Forsand med ferje, anbefales på det varmeste. En opplevelse for de som ikke har reist denne turen. Men husk å bestille plass på ferjen for ellers risikerer du å ikke komme med.
Kjeragtavle med alle opplysninger om priser for parkering.
Turistforeningen er synlig med sine spesielle farger og utsmykninger i Lysebotn.
Bratte trapper ned til salongen og opp til øvre dekk.
Flørli-trappene er godt synlig fra sjøen.
Kart over Lysefjorden og stoppestedene for «Sveio».
Mange motorsykler ville av på Songesand.