Vedlikehold av torvtak er en viktig oppgave som krever både kunnskap og dedikasjon. Casper Egeland fra Stavanger, som startet med vedlikehold av torvtak sommeren 2023, har allerede opparbeidet seg en god del erfaring innenfor dette feltet. Han deler sine inntrykk og kunnskap om hva som kreves for å bevare denne særegne og tradisjonsrike taktypen.
Casper står klar til å ta fatt på dagens arbeid. Foto: Liam Olsen.
Viktigheten av regelmessig vedlikehold
Torvtak er en ikonisk del av norsk byggeskikk, kjent for sitt naturskjønne utseende og sine isolerende egenskaper. Men som alle levende materialer, krever torv regelmessig vedlikehold for å forbli sunt og funksjonelt. Vedlikeholdet av et torvtak går i stor grad ut på å sørge for at torven fortsetter å vokse. Dette er avgjørende for takets levetid og utseende.
– Mange av problemene oppstår når torven slutter å vokse, og det dannes døde områder på taket, forklarer Casper.
For å forhindre at torven dør ut, er det nødvendig å gjennomføre en rekke tiltak. Blant de viktigste er klipping av torven, tilførsel av gjødsel, kalk og andre næringsstoffer, samt å så nye frø der veksten har stoppet opp. Dette bidrar til å stimulere ny vekst og sørger for at torvtaket holder seg grønt og frodig.
Selv om Casper kun har drevet med vedlikehold av torvtak i litt over ett år, har han allerede opplevd en hektisk sommer med mange arbeidsoppgaver. Jobben har gitt ham muligheten til å møte en rekke kunder som deler hans interesse for torvtak og som ofte har spørsmål om hvordan de best kan vedlikeholde sine egne tak.
– Det har vært mye jobb med mange hyggelige kunder som stiller gode spørsmål, sier han.
En sommer fylt med arbeid og kunder
Den personlige kontakten med kundene gir en ekstra dimensjon til arbeidet, og Casper opplever at det er givende å kunne bidra til å bevare en så viktig del av norsk kulturarv.
Vedlikehold av torvtak er ikke bare et praktisk håndverk, men også en måte å holde liv i en gammel tradisjon som har røtter dypt i norsk historie. Gjennom sitt arbeid med torvtakene bidrar Casper til å sikre at denne vakre og funksjonelle taktypen fortsetter å pryde landskapet, samtidig som han viderefører kunnskapen til kommende generasjoner.
Torvtakene er en levende del av kulturarven, og med riktig vedlikehold kan de fortsette å beskytte norske hjem i mange år fremover.
Slik får han det til å fungere med avstand og utstyr
Med bosted i Stavanger har Casper funnet en løsning som gjør at han kan kombinere både arbeid og fritid i Sirdal.
– Vanligvis så samler jeg opp en del jobber, så bor jeg på hytten min i øvredalen. Jeg reiser opp som regel hver helg og noen ukedager nå i det siste, forklarer han.
Å drive med vedlikehold av torvtak krever sitt, og Casper har investert i nødvendig utstyr for å kunne gjøre jobben skikkelig.
– Det koster jo litt. Jeg måtte ha både henger, kantklipper og litt diverse utstyr, sier han.
Sommerfokus med et fremtidig mål
Selv om hovedfokuset ligger på torvtak, tar Casper også på seg andre oppgaver om sommeren.
– Jeg fokuserer på sommerjobber. Av og til klipper Jeg om det er høyt ugress rundt hyttene også, forteller han.
Når det kommer til fremtiden, ser Casper på dette som noe han ønsker å fortsette med på deltid.
– Jeg har ikke tenkt så mye på det, men håper å kunne fortsette å gjøre det som en deltidsaktivitet, sier han avslutningsvis.
Torvtakene er en levende del av kulturarven, og med riktig vedlikehold kan de fortsette å beskytte norske hjem i mange år fremover. Caspers engasjement og arbeid er med på å sikre at denne tradisjonen lever videre.