Av Leif Sirevåg
Arbeidstilsynet har gitt Sirdal kommune varsel om tvangsmulkt på 1.000 kroner pr virkedag for fire pålegg som ikke er besvart. Arbeidstilsynet foretok tidligere i år tilsyn ved Tonstad skule og SFO. Tvangsmulkt vil iverksettes fra 30. september hvis ikke Arbeidstilsynet mottar dokumentasjon for mangelfulle opplysninger i fire saker.
I brev av 2. april ble det gjort vedtak om 10 pålegg. Kommunen fikk frist til 21. juni å komme med svar. Fire punkter er fortsatt ikke besvart og ny frist er satt til 30. september.
Arbeidstilsynet sendte 25. juni brev med frist 10. juli for å komme med kommentarer til varsel om tvangsmulkt. Arbeidstilsynet har ikke mottatt noen tilbakemelding at påleggene er oppfylt. Arbeidstilsynet har hjemmel i arbeidsmiljøloven til å fastsette tvangsmulkt.
Foto: Tonstad skule og SFO har hatt tilsyn fra Arbeidstilsynet.
Kommunedirektør, Aud Sunniva Fuhr, må besvare fire pålegg til Arbeidstilsynet innen 30. september. Ellers blir det tvangsmulkt.
Hvis fristen ikke overholdes, vil Arbeidstilsynet kreve tvangsmulkt på 1.000 kroner pr virkedag (mandag til lørdag). Det betyr i tilfelle 6.000 kroner pr uke ganger fire saker, 24.000 kroner pr uke. De fire sakene i kortversjon som ikke er besvart, er følgende:
#4 Pålegg – Muskel-, skjelett- og psykiske plager, – kartlegging og risikovurdering, plan og tiltak
Arbeidsgiver skal forbedre sin kartlegging og risikovurdering av arbeidsmiljøfaktorer som kan gi risiko for psykiske plager og/eller muskel- og skjelettplager hos arbeidstakerne. På denne bakgrunn skal arbeidsgiver lage planer og iverksette tiltak for å redusere risikoen. Arbeidsgiver skal gjøre dette i samarbeid med arbeidstakerne, verneombud og tillitsvalgte.
#5 Pålegg – Vold, trusler om vold og uheldige belastninger – kartlegging, risikovurdering, tiltak og plan
Arbeidsgiver må forbedre virksomhetens kartlegging og risikovurdering ved arbeidssituasjoner som kan medføre at arbeidstaker blir utsatt for vold, trussel om vold og uheldige belastninger som følge av kontakt med andre. På denne bakgrunn skal arbeidsgiver utarbeide planer og iverksette tiltak for å redusere risikoen. Arbeidsgiver skal gjøre dette i samarbeid med arbeidstakerne, verneombud og tillitsvalgte.
#6 Pålegg – Vold og trussel om vold – opplæring
Arbeidsgiver skal gi arbeidstakerne nødvendig opplæring og øvelse i forebygging og håndtering av vold- og trusselsituasjoner, samt i bruk av eventuelt sikkerhetsutstyr, slik at arbeidstakerne så langt det er mulig, er beskyttet mot vold og trussel om vold. Opplæringen og øvelsen skal gjentas og tilpasses vesentlige endringer i risikovurderingen og ellers når det er nødvendig.
#10 Pålegg – Bedriftshelsetjeneste – bistand til påleggsgjennomføring
Arbeidsgiver skal sørge for at bedriftshelsetjenesten bistår ved gjennomføring av pålegg som er gitt.