Denne søndagen inviterer Odd Kvinen til en kulturvandring til Sigurdsheller, et sted fylt med både spennende historie og spektakulær natur. Turen går gjennom ulendt terreng i Sirdalsheiene, hvor deltakerne får oppleve både den rike kulturhistorien og den vakre naturen i SVR verneområde.
En historisk tilflukt
Sigurdsheller, som ligger nær Skuleskardvegen i Sirdal, er oppkalt etter jarlesønnen Sigurd, som skjulte seg her på slutten av 1100-tallet for å unnslippe kong Sverre, som hadde drept familien hans. I senere tid har helleren også blitt brukt av lokale sirdøler under jakt.
Ikke langt fra selve helleren finner vi Sigurdshellerhyttene, som ble oppført i 1915 av Thorvald Meyer Heiberg. Heiberg, en rikmannssønn fra Oslo, startet i 1904 oppkjøp av store heieområder i Sirdal, Setesdal og Ryfylke, og ble Norges største private grunneier med omtrent en million dekar sammenhengende areal. Hyttene ble brukt til troféjakt for den europeiske adelseliten frem til 1943, da de ble solgt til Quisling-regimet. Etter krigen ble de overtatt av staten, og i dag er de en del av Statskogs eiendom. I 2000 ble hyttene renovert, og i 2017 ble de varig vernet av Riksantikvaren. Sirdal Huskyfarm har vært leietaker av hyttene de siste 25 årene.
Falkefangst og adelsjakt
Området rundt Sigurdsheller har en rik historie knyttet til falkefangst. På 1700-tallet kom hollendere hit for å fange falker som ble solgt til europeisk adel for falkejakt, en innbringende aktivitet som var utbredt i flere deler av Norge på den tiden.
I tillegg til de historiske elementene, vil turen også sette fokus på bærekraftig forvaltning av naturen. SVR verneområde, hvor turen finner sted, er kjent for å ha Europas sørligste villreinstamme, noe som gjør området ekstra verdifullt fra et bevaringsperspektiv.
Praktisk informasjon
Vandringen er 4 km lang og foregår i ulendt terreng. Møtestedet er Roskrepp kraftstasjon ved Øyarvatn på Skuleskardvegen, og avmarsj er klokken 11:00. For de som ønsker å delta, er det bare å møte opp og ta del i denne unike muligheten til å lære mer om Sirdals rike kulturarv.