Sirdal kommune står overfor en viktig beslutning om mulig utbygging av vindkraftverk i områdene Bergeheia og Skreå. Dette har skapt stor interesse blant innbyggerne, og ikke minst blant unge friluftselskere i Stavanger. I et nylig brev til kommunen uttrykker flere av disse ungdommene sin bekymring for hva en slik utbygging vil kunne bety for naturområdene de verdsetter så høyt. Kommunen har nå svart på deres bekymringer.
Brevet, signert av representanter fra turgruppa 25-35 i Stavanger, Fjellsportgruppa i Stavanger, og DNT-ung i Stavanger, bærer bud om en sterk kjærlighet til naturen i Sirdal, spesielt området rundt Hunnedalen og Skreå. De frykter at vindkraftutbygging vil ødelegge det unike landskapet som de og mange andre bruker til rekreasjon og naturopplevelser.
– Vi er unge og lidenskapelig glade i naturen og det å gå på tur. Når noen nå ønsker å bygge vindkraft i hjertet av et av våre fineste turområder, så blir vi nødt å si fra – at dette vil vi ikke, skriver Ingrid Lycke Austbø, Jarand Klingsheim, og Andreas Berge Formo i brevet.
Sterke følelser og klare argumenter
Brevet peker på at Hunnedalen er et populært utfartssted, særlig for beboere i Rogaland og Agder, som ønsker å oppleve ekte høyfjellsskjønnhet uten å måtte reise langt. De fremhever også at området nord for Hunnedalen allerede er vernet som landskapsvernområde, og at den foreslåtte vindkraftutbyggingen i sør vil forringe naturopplevelsen for mange.
– Et naturområde som er bygget ut med vindturbiner og anleggsveier på kryss og tvers vil ikke lengre ha den verdien vi søker etter. For hytta Tomannsbu vil det sannsynligvis bety slutten slik vi ser det, står det i brevet.
Ungdommene understreker at Hunnedalen også er viktig for ski- og klatreentusiaster, og at turmulighetene i området kan bli sterkt redusert dersom vindkraftverk bygges ut.
Kommunens respons og den videre prosessen
Sirdal kommune har allerede vært i dialog med både Norsk Vind, som har konkrete planer for Bergeheia, og Hydro Rein, som planlegger utbygging i Skreå. Kommunedirektør Aud Sunniva Fuhr bekrefter at kommunen er godt kjent med de planlagte vindkraftprosjektene og at de følger nøye med på utviklingen.
– Vi jobber med å sikre at politikerne blir godt involvert i prosessen, sier Fuhr, som også fremhever at dette er en kompleks sak som krever grundige vurderinger.
Brevet fra ungdommene i Stavanger blir dermed et viktig innspill i den politiske behandlingen av vindkraftplanene, som vil fortsette utover høsten. Det er ventet at beslutningene som tas vil ha stor betydning for både Sirdal og de omkringliggende områdene.
Saken er nå under vurdering, og det gjenstår å se hvordan politikerne vil balansere de ulike interessene som er på spill. Det er tydelig at utfallet av denne saken vil bli fulgt nøye, både lokalt og nasjonalt.
Med deres lidenskapelige forsvar for naturen, håper brevskriverne at politikerne i Sirdal vil lytte til deres bekymringer og verne om det de beskriver som et uerstattelig naturområde for kommende generasjoner.
Foto: Arkivfoto.