Hovedsankingen av sauer i Suleskard-heia er nå over, etter seks dagers arbeid. Over 170 dagsverk ble lagt ned av rundt 40 personer for å få sauene hjem. Nå går de inn i en mer krevende fase, der det handler om å finne de siste sauene som fortsatt er igjen i heia.
– Sankingen startet med fantastisk vær, det var kortbuksevær og folk måtte kjøle seg ned i bekker. Men vi avsluttet med sludd og mye regn, selv om sikten har vært god, sier Ola Vigesdal Oftedal, som har ansvar for sankingen i Suleskard-heia fra Rågeloni til Urdalsknuten og Revsvatnet.
Arbeidet under hovedsankingen er omfattende, og i tillegg til å samle sauene, skal det hele administreres og organiseres. Oftedal forteller at de har dekket hele området, og i noen tilfeller har de vært innom enkelte områder flere ganger. Likevel er det alltid noen sauer som ikke lar seg fange opp i første omgang.
– Det er vanskelig å samle alle på en gang, og vi regner med at det fortsatt er mellom 500 og 800 sauer igjen, noe som er helt normalt, sier Oftedal.
Selv om hovedsankingen nå er over, pågår letingen etter de siste sauene helt fram til 1. november. Etter hvert som været blir kaldere og dagene kortere, blir jobben mer utfordrende. Sauene blir mer sky, og dermed vanskeligere å håndtere.
– Når sauene blir mer sky, krever det mer av oss. Men bøndene vil ha sauene sine hjem, og vi vil ha en tom hei, så vi legger ned den innsatsen som trengs for å få gjort jobben, sier Oftedal.