Sirdals rike kulturarv, samlet på Kvæven Bygdetun, står i fare for å forfalle. Til tross for engasjement fra lokale og samarbeidsprosjekter som den nylige Kulturminnedagen, mangler kommunen ressurser og ansatte til å ivareta viktige historiske bygninger. Bygdekvinnelaget, Sirdal Tradisjonsmat og Sirdal Historielag håper likevel at økt fokus kan forhindre videre forfall.
Samarbeid og fellesskap på Kulturminnedagen
Mandag 9. september arrangerte Sirdal Bygdekvinnelag, i samarbeid med Sirdal Tradisjonsmat og Sirdal Historielag, en tur fra Haugen til Kvæven Bygdetun. Rundt 40 deltakere fikk høre historier fra Magnar Undheim om de gamle bygningene langs veien, før de ankom Jørenhuset på Kvæven.
– Det er viktig å spille på lag med hverandre for å bevare det som er igjen av vår kulturarv, sier Tone Kvinen fra Sirdal Bygdekvinnelag.
Hun understreker hvor sentral kulturarven er for Sirdals identitet, og hvordan den bringer folk sammen, både lokale og nye innbyggere som de ukrainske gjestene som også deltok.
Kulturarv i fare for å forsvinne
Til tross for det engasjerte fremmøtet, er bekymringen stor for hva som vil skje med Kvæven Bygdetun fremover. Kommunen har ingen ansatte som ivaretar kulturarven, og mange bygninger og gjenstander risikerer å forfalle uten nødvendig vedlikehold. Undheim fortalte om viktigheten av Jørenhuset, det eldste bygget på tunet, som kan spores tilbake til 1770. Her bodde blant annet Jøren Ådnesen Fidjeland, som solgte tamrein til England – en påminnelse om Sirdals historiske forbindelser langt utover bygdas grenser.
– Et hus er bare et tomt skall hvis vi ikke forteller historiene om de som bodde der, sier Undheim.
Han forteller videre om viktigheten med å holde liv i bygdas fortid, og understreker at det ikke bare handler om bygningene i seg selv, men om menneskene, tradisjonene og levemåtene gjennom århundrene.
Engasjement for fremtiden
Etter turen samlet deltakerne seg i Jøren-huset, hvor Sirdal Tradisjonsmat serverte ertesuppe og hjemmelaget flatbrød. Langbordet ble helt fullt, og noen måtte stå på kjøkkenet. Etter maten ble det mange diskusjoner og spørsmål stilt, der særlig vedlikehold av bygningene og videreføringen av kulturarven stod sentralt.
– Kulturarven er en brobygger mellom generasjoner. Vi må ta ansvar for å sikre at denne skatten ikke går til grunne, sier Tone Kvinen.