Onsdag ble det første beredskapsrådet i Sirdal etter pandemien avholdt, ledet av beredskapskoordinator Siv Tone Bjunes. Deltakere fra kommuneledelsen, politi, brannvesen, Heimevernet og frivillige organisasjoner møttes for å diskutere fremtidige beredskapsutfordringer.
Ordfører Jonny Liland åpnet møtet ved å trekke frem erfaringene fra pandemien, og hvordan disse kan bidra til bedre krisehåndtering i fremtiden. Kommunedirektør Aud Sunniva Fuhr fulgte opp med å understreke behovet for rask varsling og effektiv respons, og pekte på tidligere hendelser som isolasjonen av Tonstad på grunn av strømbrudd. Hun fremhevet viktigheten av å lære av slike hendelser for å styrke beredskapen.
-Vi ser i dag en annen form for krigføring som ofte utføres gjennom drone og dataangrep. Atomberedskap er også et begrep som har blitt gjeninnført blant befolkningen og siste tids nyheter oppfordrer folk til å forberede seg, slik at de er selvforsynte for lengre perioder. Vi må huske at også lille Sirdal er en del av den globale verden, sa kommunedirektør Aud Sunniva Fuhr under onsdagens beredskapsråd.
Blant aktørene som presenterte var Glitre Nett, som pekte på utfordringer med strømforsyningen under krevende værforhold. De etterlyste bedre mobilitetsløsninger for å kunne gjennomføre raskere feilretting. Heimevernet fremhevet betydningen av sivilt-militært samarbeid, der lokal støtte er avgjørende i krisesituasjoner.
Brannvesenet i Sirdal la vekt på bruken av moderne teknologi for å effektivisere utrykninger og styrke beredskapen, mens Sira-Kvina kraftselskap tok opp damsikkerheten og hvordan dammene overvåkes nøye for å forebygge skader ved flom. De understreket at dammene er bygget for å tåle naturkrefter, men teoretisk sett også kan oppstå menneskeskapte trusler som sabotasje eller terrorhandlinger.
Sirdal bondelag etterlyste under møtet fortgang i opparbeidelsen av flere tilkomster for slukkevann, et tiltak de allerede har bevilget midler til for flere år siden gjennom bærekraftfondet. Bondelaget fremhevet viktigheten av å sikre tilstrekkelig tilgang på vann for å effektivisere slukkeinnsatsen ved branner. De foreslo også å opprette en gruppe personer med god lokalkunnskap i grendene, som kan ha oversikt over hvilket utstyr bøndene kan stille med ved ulykker og andre uønskede hendelser. Dette vil styrke beredskapen og gjøre det enklere å mobilisere ressurser raskt i krisesituasjoner
Frivillige organisasjoner, som Røde Kors og Speidernes Beredskapsgruppe, delte innsikt i sitt arbeid med søk- og redningsoppdrag. De fremhevet behovet for tettere samarbeid med kommunen for å sikre bedre koordinering i fremtidige operasjoner.
-Samhandling og kjennskap til de ulike aktørene innen beredskap er vesentlig for å kunne drive et effektivt beredskapsarbeid. I tillegg må planer, rutiner og kommunikasjon ligge til grunn for at innsatsen skal gi best mulig effekt, sier beredskapsleder i Sirdal, Siv Tone Bjunes.
Møtet avsluttet med enighet om at styrket samarbeid, bedre kommunikasjon og forbedrede varslingsrutiner er essensielt for å møte fremtidige utfordringer i Sirdal. Kommunen jobber nå med revisjon av beredskapsplanen for å sikre at alle involverte aktører er best mulig rustet til å håndtere krisesituasjoner.
-Kommunen gjennomfører nå risiko og sikkerhetsanalyser av hver enkelt del av kommunens områder. Vi gjør dette som et ledd i ny beredskapsplan og vårt beredskapsarbeid, sier Bjunes.