Skolematordningen som var planlagt innført både ved Tonstad skule og Sinnes skule til høsten, har foreløpig ikke blitt realisert. Dette har skapt spørsmål blant foreldre og elever som hadde forventet å få tilgang til et daglig måltid i skolehverdagen. Kommunalsjef for oppvekst, Elisebeth Åvesland, gir en oppdatering på hvorfor skolematordningen ennå ikke er på plass, samt hvilke utfordringer kommunen har møtt underveis.
Vedtak og tidlige forsøk
Det ble vedtatt 30. november 2023 at skolemat skulle innføres ved begge skolene i Sirdal, med en budsjettgrense på én million kroner. Ifølge Åvesland ble det raskt satt i gang en arbeidsgruppe som bestod av elevrepresentanter, foreldre, skoleledelse, rådgivere og renholdsansatte. Deres oppgave var å utforme en kravspesifikasjon for anbudet, med fokus på å inkludere elevenes og foreldrenes ønsker om varmmat som en del av tilbudet.
Arbeidsgruppen leverte sitt forslag i mars, og deretter ble anbudskonkurransen utformet med hjelp fra Odin Prosjekt. Konkurransen ble utlyst i april, men det viste seg å være vanskelig å finne en leverandør som kunne levere innenfor budsjett og til begge skolene.
Manglende leverandører og kapasitetsproblemer
Den største utfordringen har vært å finne leverandører som kan levere varmmat innenfor den fastsatte kostnadsrammen. Det kom inn et tilbud i mai, men leverandøren kunne bare levere til én skole, og prisen lå over budsjettet på én million kroner som skulle dekke begge skolene.
I august ble det gjort forsøk på å undersøke muligheten for at kommunale kjøkken kunne ta over leveransen av skolemat. Men med totalt 243 elever som skulle få mat, måtte kjøkkenene produsere 729 porsjoner hver uke. Dette viste seg å være utenfor kapasiteten til de kommunale kjøkkenene.
Veien videre
Selv om skolematordningen ikke er på plass ved skolestart, jobber kommunen med å finne en løsning.
– Det jobbes kontinuerlig for å få dette på plass og vi ser på flere mulige løsninger, sier Åvesland.
Hun legger til at det ikke er vurdert alternative løsninger for midlertidig skolemat, men at målet fortsatt er å få ordningen på plass i løpet av høsten.
Ingen direkte tilbakemeldinger fra foreldre
Til tross for forsinkelsen, har kommunen ikke mottatt direkte tilbakemeldinger fra foreldre om saken. Åvesland understreker at det er viktig å sikre at det endelige tilbudet blir både næringsrikt og kostnadseffektivt, slik at det kan møte elevenes behov på en best mulig måte.
Kommunen fortsetter arbeidet med å realisere skolematordningen, og det vil bli spennende å se hvordan de nye planene utvikler seg de kommende månedene.