Hydro Rein og IOWN har sendt en forespørsel til Sirdal kommune om å levere et planinitiativ og forespørsel om oppstartsmøte for SG Energipark, et vindkraftprosjekt ved Skreå. Prosjektet vil bli behandlet på det kommende kommunestyremøtet, der hensyn til natur og friluftsliv vektlegges.
Hydro Rein, som eier 80 % av prosjektet, og IOWN har siden mars 2024 jobbet med å evaluere videre prosess og konsekvenser for prosjektet, som inkluderer blant annet omfattende faglige utredninger for å sikre et bærekraftig grunnlag.
Selskapene legger vekt på å ivareta dialog og samarbeid med lokale interessenter, inkludert næringsliv, grunneiere og miljøorganisasjoner. De har allerede hatt møter med blant annet DNT Stavanger og Sirdal Næringsforening for å sikre god kommunikasjon og deltakelse fra lokalsamfunnet.
En viktig del av prosjektet er også å minimere påvirkningen på naturen, samtidig som det legges til rette for lokal verdiskaping gjennom bruk av lokale underleverandører, nye arbeidsplasser og langsiktige kraftavtaler for industri og næringsliv. Et fond på 500 000 kroner årlig er planlagt for lokale formål, som friluftsliv og ungdomsaktiviteter.
Ny lovgivning gir kommunen økt myndighet
Endringer i plan- og bygningsloven fra juli 2023 gir nå kommuner økt myndighet til å stoppe vindkraftprosjekter. For Hydro Rein og IOWN innebærer dette at Sirdal kommune må vedta en reguleringsplan for å kunne gi konsesjon til prosjektet. Kommunens vedtak vil dermed være avgjørende for videre framdrift.
Hydro Rein og IOWN ønsker med dette å fremme fakta og kunnskap for å legge grunnlaget for videre beslutninger, i tett samarbeid med kommunen. Prosjektet kan også bety betydelige inntekter for kommunen, med estimert produksjonsavgift og eiendomsskatt på til sammen 53 millioner kroner årlig ved full utbygging.
– Vi har sendt en forespørsel til Sirdal kommune om de er innstilt på at vi går i gang, og etterpå leverer vi et planinitiativ, sier Tor-Ove Horstad.
Veien videre
Den videre prosessen for SG Energipark vil inkludere utredninger, både med hensyn til natur, friluftsliv og økonomisk verdiskaping. Dersom kommunen godkjenner oppstartsmøtet, vil planinitiativet utformes og konsekvensutredninger igangsettes. Det er forventet at dette kan bidra til både grønn industriutvikling og lokal sysselsetting.
SG Energipark er et prosjekt i tidlig fase, og selskapene bak understreker at de ønsker en bærekraftig utvikling med lokal medvirkning. Kommunens behandling av forespørselen vil være et viktig neste steg for prosjektets videre fremdrift