Roger Grubben ble omtalt av Ole Einar Bjørndalen som verdens beste skiskyttertrener. Nå er trenerlegenden startet i stillingen som rektor ved Sirdal VGS.
Når tidenes mestvinnende skiskytter velger å omtale sin trener i slike ordelag, er det ikke uten grunn. Roger Grubben har en lang merittliste som skiskyttertrener og vise til, og en lang rekke talenter har blitt til gullvinnere under hans ledelse. Nå skal nok en gang Grubben foredle unge utøvere, men denne gangen som rektor ved Sirdal VGS.
-Jeg har funnet ut at jeg er blitt voksen nok til å ha fast arbeid og ikke bare kontraktsbasert arbeid, Roger Grubben, nytilsatt rektor ved Sirdal VGS.
Grubben overtok rektorstillingen for nå pensjonerte Johan Vesteraas som ble takket av tidligere i år. Det er likevel ikke første gangen Grubben er å finne på Sirdal VGS. Tilbake i 1994 var Grubben ansatt ved skolen og har før dagens rektorgjerning hatt flere ulike stillinger, blant annet lærer, sportssjef og konstituert rektor en periode. Nå ønsker han å gi klapp på skuldra videre til elever og trenere som ønsker å utvikle seg i Sirdal.
-Det er nye utfordringer som venter i denne stillingen. Det er en del yngre folk i blant trenerstaben og jeg ønsker være med legge til rette slik at de, sammen med elevene, tar steget opp og utvikler seg, sier Grubben.
Positiv elevutvikling
Sirdal VGS har foran oppstarten i høst sett en gledelig økning i antall elever som har søkt seg til skolen. Det er nå 84 elever ved skolen, noe som er hele 20 flere enn fjoråret.
-Det har vært en positiv kurve dette året, noe jeg tror er en kombinasjon av flere årsaker. Vi har blant annet kunnet starte opp med en fulltegnet første klasse, noe som er lenge siden sist. Det er nok en søkermasse som kommer for mer enn bare utdanningsprogrammet, sier Grubben.
Sirdal VGS er for mange synonymt med ski og skiskyting, men inkluderer nå også bredde med andre idretter (multisport-linje). Den siste periodes positive utvikling har sendt søkere fra hele landet til Sirdal.
-Vi har søkere fra Telemark, Asker og Osloområdet og vi har en fra Bodø. Vi er et kraftsenter som ikke bare er regionalt attraktive. Det er helt i tråd med hva vi ønsker ettersom vi er helt avhengige av import-elever, sier Grubben.
Verdens beste skiskyttertrener
Roger Grubben er, som de fleste kjenner til, en meget merittert trener for skiskytterlandslaget. Gjennom to perioder og i flere mesterskap har han ledet landslaget. Grubben ble ansatt som norsk landslagstrener for herrelandslaget i 2002 og fortsatte å samarbeide med Ole Einar Bjørndalen etter at han ga seg som landslagstrener i 2006. Og nettopp Bjørndalen er kilde til den etterhvert berømte beskrivelsen “verdens beste skiskyttertrener” som han navnga Grubben for flere år siden.
-Det er et sitat som jeg har blitt møtt med noen ganger. Det er klart at nå er det oftest eldre generasjoner som kjenner meg igjen og kjendisaspektet glir gradvis over. Men det har samtidig gitt en mulighet for meg å bli hørt på og har jo utstyrt meg med en slags gjennomslagskraft, sier Grubben.
-Er likhetstrekk.
Etter noen få uker i rektorstolen kan Grubben allerede konkludere med likhetstrekk mellom oppgaven som landslagstrener og dagens rektorstilling. Målsetningen om å videreutvikle en attraktiv arbeidsplass med en vital posisjon i kommunen, er godt i gang.
-På lik linje med i idretten skal vi jobbe mot mål og vi skal på et vis konkurrere om å tiltrekke lærere og elever. Selv om det ikke lenger handler om å vinne mesterskap, er det likhetstrekk ved å komme i mål med budsjetter og rapporter. I tillegg er også skolen et veldig dynamisk miljø, sier den nye rektoren og legger til:
– En rektor er på mange vis også en slags coach. Det er aldri statisk og man er avhengig av mye samarbeid hvor vi jobber mot et mål. Så langt kan jeg si at jobben krever mye, men gir også masse. Jeg føler det er en veldig meningsfull oppgave.
Føler seg privilegert
Når Grubben blir bedt om å trekke frem høydepunkter fra tiden som landslagsleder for skiskytterne, må han tenke seg om. Selvsagt har det vært gjevt å reise hjem med gullfangst i OL og VM, men etter å ha fundert litt på spørsmålet, er det to episoder fra Anterselva han trekker frem.
-Jeg er jo gift med Linda som ble verdensmester i Anterselva i 2007. Det var jo naturligvis et spesielt øyeblikk å være en del av. Men det toppet seg da jeg var trener for Marte Olsbu Røiseland som gjentok samme suksessen på samme stedet 13 år senere. Man kan ikke bestille slike øyeblikk, sier Grubben.
Som nytilsatt landslagstrener ble han kastet ut i en stor avgjørelse da han på veldig kort varsel og ganske tynt grunnlag, måtte avgjøre hvor landslaget skulle ha sin oppkjøring.
– Jeg var ansatt som landslagstrener og var helt ny i rollen. Kontrakten var nettopp underskrevet. Så måtte jeg ta en avgjørelse på om Belmeken i Bulgaria skulle være stedet hvor landslaget skulle ha sin samling og mesterskapsoppkjøring. Jeg hadde kun vært der kort tid og skulle avgjøre hva vi gjorde. Og jeg måtte tørre stå for det, smiler nordlendingen lurt.
– Det endte jo opp med gode resultater i Salt Lake (OL 2002) og vi brukte stedet i noen år, så det ble til slutt en riktig avgjørelse, smiler han.
Men ikke alt har alltid gått på skinner for landslagstreneren. Selv om gullmedaljer og suksess er det som er synonymt med hans trenerkarriere, trekker han også frem resultatene fra Vinter OL i 2006 som et mindre hyggelig minne.
-Vi begynte egentlig bra med sølv og bronse på første øvelse. Men så fulgte vi ikke opp med gullmedaljer senere i mesterskapet. Sett utenfra var det veldig kleint og på tross av at vi i laget hadde vår oppfattelse innad, ser jeg jo at det er stor forskjell fra å være TV-seer og være bak kulissene. Det er en erfaring jeg har med videre, sier han.
Rektor Grubben ser frem mot oppgavene som han har startet på i Sirdal, samtidig som han i bakspeilet kan se tilbake på en karriere som få andre.
-Jeg har fått jobbe med utøvere som Ole Einar Bjørndalen og Marte Olsbu Røiseland i tillegg til alle de andre fra landslagstiden. Jeg føler meg veldig privilegert som har fått den muligheten og jeg har med meg mange opplevelser i banken, avslutter han.