Kommunedirektøren i Sirdal har skrevet ett godt og tydelig forslag til vedtak i saken om; Oppstartsforespørsel fra Norsk Vind AS og oppstartsforespørsel fra Hydro Rein AS. Innstillingen er også i tråd med tidligere vedtak hvor, sitat; Sirdal kommunestyre seier eit tydeleg NEI til utbygging av meir vindkraft i vår kommune (..).
Politikerne i Sirdal tror jeg har forstått hva de skal stemme over i morgen. De har i hvert fall klare meninger om det i intervjuene som har vært i SirdalMedia den siste tiden. Så kan man spørre seg hvorfor man mister fokus på det som en faktisk skal stemme over.
Vil derfor bare minne på om det ikke er en konsekvensutredning i seg selv det skal stemmes om i morgen. Det er vindkraftaktørene Norsk Vind AS (Bergeheia vindkraftverk) og Hydro Rein AS (SG Energipark) sine oppstartsforespørsler man skal fatte vedtak om, og det er langt mer omfattende enn en konsekvensutredning.
I oppstartforespørslene ber Norsk Vind AS og Hydro Rein AS Sirdal kommune om anledning til å utarbeide og legge frem planinitiativ for prosjektene sine, i tillegg ber de Sirdal kommune om oppstartsmøte. Med et ja i morgen risikerer man at «bordet fanger». Veien lagt for oppstartsmøter etter plan- og bygningsloven og for at man går i gang med planarbeidet. Da kan det gå kort tid før man er i gang med bygging av anleggene.
Med tanke på EUs Fornybardirektivet, betyr det at staten kan overstyre kommuners nei-vedtak i vindkraftsaker med henvisning til 16f – altså kjøre «Statlig plan». Fornybardirektivet åpner opp for at det gjeninnføres statlig plan i konsesjonssaker for fornybar energi. Dermed er kommunenes vetorett borte. Det ønsker selvfølgelig vindkraftutbyggerne at Sirdal kommune ikke skal forstå – før det er for sent.
Konsesjonsprosesser under Plan- og bygningsloven er laget for at det skal bli tid til grundige vurderinger og for andre syn å komme frem – og for at dere Sirdals innbyggere skal få tid til å sette dere inn i saken. Så lenge disse reglene faktisk praktiseres, har vi et brukbart system. Dessverre er det slik at vindkraftbransjen allerede i dag har gjort konsesjonsprosessen til en «katt og mus lek» med befolkningen og kommunestyrene. Ofte praktiseres hemmelighold og at det blir forsøkt å få prosjektene kjapt igjennom før folk forstår hva som er i ferd med å skje. (Kilde: Sveinulf Vågen og John Fiskvik)
Det skal stemmes over om to oppstartsforespørseler. Eneste måten å få stoppet videre prosess på en trygg måte er derfor et klart og tydelig NEI.