Mandag var representanter fra Listerrådet med for å se produksjonsanlegget på Sirdalsvannet og ta oppdrett av sirdalsørret nærmere i øyesyn.
Rune Johannessen fra Norsk ørret AS var guide da representanter fra Listerrådet fikk en omvisning på produksjonsanlegget på Sirdalsvannet mandag.
Listerrådet er en et politisk og administrativt samarbeids- og interesseorgan for kommunene i Lister. Deltakerne på befaringen fikk høre om blant annet utfordringene med å skape overskudd av produksjonen.
-Vi har en produksjon like under 500 tonn i år, men håper å nærme oss 700 tonn til neste år. En av de store utfordringene vi har hatt, har vært å kunne begrense kjønnsmodningen av fisken. Det har vi forsøkt klare gjennom lysbehandling og det ser ut til å ha stanset gytemodning på halvparten av fisken, noe som igjen betyr økt omsetning, sier Johannessen til Sirdal info.
Norsk ørret AS ble etablert av grundere i 2017, og selskapet ser nå for seg å kunne snu utviklingen til å tjene penger i årene som kommer.
-Vi har gjort mange tiltak siste årene som skal gi overskudd på sikt. Vi ser i dag at vi oppnår god kilopris innenlands, men ikke like bra pris på det internasjonale markedet. Hjemlig er ikke prisen langt unna det man oppnår på oppdrettslaks, sier Johannessen til Sirdal info.
Godt næringsklima
Noe av årsaken til at Sirdalsvannet egner seg godt til oppdrett av ørret, er temperaturen, dybden på vannet og den gode vanngjennomstrømmingen. Men også forutsetningene for å drive oppdrettsnæring har vært bra i Sirdal, noe Rune Johannessen er klokkerklar på.
-Det har vært et veldig bra næringsklima i Sirdal og vi har blitt møtt med velvilje på alle mulige måter. Det har også vært helt avgjørende og mye av årsaken til at vi etablerte oss her, sier han.
Heier på utvikling
Ordfører i Lyngdal, Unni Nilsen Husøy (Frp) var med på befaringen. Lyngdal har i dag noe lakseoppdrett langs kysten, men har per i dag ingen tilsvarende næring i ferskvann.
-Vi har lakseoppdrett i Lyngdal som vi er stolt av og som vi håper videreutvikles. Jeg ønsker å heie på dem som setter i gang slike initiativ, sier Nilsen Husøy mens ørret hopper så det plasker i mærdene på Sirdalsvannet.
I motsetning til lakseoppdrett er oppdrett av ørret i ferskvann fri for luseproblematikk og antibiotikabruk. Rune Johannessen hevder ørreten i Sirdalsvannet ikke har noen av de sykdommene som plager oppdrettsnæringen langs kysten.
-Fisken her har ikke lus, lakselus kan som kjent ikke overleve i ferskvann. Vi har heller ikke noen av de vanlige sykdommene som lakseoppdrett sliter med og dermed trenger vi ikke vaksinere fisken vår. Det er heller ikke kartlagt noen målbar vannkvalitetsforringelse som følge av produksjonen i Sirdal, sier han.
Ordfører Jonny Liland var vertskap da Listerrådets representanter fikk omvisningen. Selv er han stolt av næringsiniativet som dupper i nordenden av Sirdalsvannet.
-Det er en spennende og ny næring i Sirdal og det er en næringsutvikling som vi er stolt av. Oppdrett av sirdalsørret passer også kommunens image godt, hvor det er et naturvennlig produkt fra ren Sirdalsnatur som eksisterer i kjølvannet av kraftproduksjonen. I tillegg har det medført et godt sportsfiske i Sirdalsvannet og i elva. Det er til glede for mange tilreisende og skaper ringvirkninger for annen næring, sier Liland til Sirdal info.