Hjelpekorpsene i Rogaland klar for påsken
Frivillige hjelpekorpsere fra 14 ulike hjelpekorps over hele Rogaland står klar til å rykke ut dersom uhellet er ute. En sen påske kombinert med lite snø, gjør at hjelpekorpsene forventer andre type oppdrag enn vanlig.
Påsken er årets desidert travleste høytid for frivillige i Røde Kors hjelpekorps. Nå er de klare til å dra til fjells, i tillegg til at den normale beredskapen i lavlandet opprettholdes.
I år er Rogaland Røde Kors hjelpekorps sin infosentral på Sandnes Røde Kors sin hytte på Sinnes. Derfra har de kontakt med alle korpsene i Rogaland, i tillegg til kontakt med den nasjonale påskesentralen.
– Vår jobb er å samle tall og statistikk over hva som skjer i distriktet. Både skader, ulike typer aksjoner og hendelser rapporteres daglig, sier Camilla Sivertsen, Herman Brustad og Anne-Lise Kluge.
Sen (og spesiell) påske
Typiske hendelser hjelpekorpserne rykker ut på i påsken, er knall og fall i skibakken eller uhell i skiløypene. Det går mye i brudd, forstuinger, kutt, sårskader og noen hode- og nakkeskader.
At høytiden i år faller sent i april, kombinert med generelt lite snø gjennom sesongen, betyr etter alle solemerker færre typiske “påskeskader”. Likevel er det sannsynlig at mange vil tilbringe høytiden i fjellet, og vil ut på tur. Fjellvettreglene gjelder fortsatt, og nå er det ekstra viktig å merke seg den som gjelder trygge veivalg og planlegging av turen.
– Det kan være usikker is og åpne elver, vann og bekker. Det kan være veldig farlig. Vær obs, og gå heller rundt om du er usikker. Vannet er kaldt om du skulle være uheldig, sier de.
Sjø- og bypåske
Selv om mange sverger til fjell-påske, velger mange også å tilbringe dagene på sjøen. I tillegg til beredskap på hytter i fjellet, er Røde Kors redningsbåter beredt til å bistå til vanns.
– Selv om vi er i slutten av april, er vannet fortsatt kaldt. Husk flyteplagg om du skal i båt eller ferdes langs sjøkanten. Det gir deg bedre odds om du skulle være uheldig å ramle uti.
Selv om frivillige er beredt for å hjelpe de som måtte trenge det, er likevel forebygging nøkkelen til en trygg og god påske for alle. Og er du i byen, er oppfordringen klar:
– Ta vare på deg selv, og hverandre. Høytiden kan oppleves ekstra ensom for noen, derfor kan det være fint å se andre. Spar på kreftene, ikke omsorgen!
Infosentralen åpner fredag 11. april og avsluttes 2. påskedag (21. april). Daglig kommer de med oppdateringer og status på aktivitet og hendelser.
I påsken kan Rogaland Røde Kors sin infosentral nås på: 922 07 566 / infosentral@rrkh.no
Fakta og statistikk
I påsken 2024 behandlet hjelpekorpsene i Rogaland 35 pasienter.
Flest trengte assistanse i forbindelse med brudd og forstuing. Det var også en del kutt og sårskader, samt skader i hode, nakke og rygg. Noen tilfeller i kategorien «andre skader» ble også registrert.
I tillegg til å behandle skader på uheldige påsketurister, deltok de i 11 henteoppdrag hvor pasienten trengte transport ut av ulent terreng for å komme seg til ambulanse og behandling (på vegne av AMK).
I påsken 2024 var hjelpekorpset også involvert i to leteaksjoner.
Med hilsen
Karoline Reilstad
kommunikasjonsrådgiver
Rogaland Røde Kors med Flekkefjord by